OW pakt pompgemalen aan
22 Feb, 20:33
foto
Het ministerie van Openbare Werken is bezig met de rehabilitatie van diverse pompgemalen. (Foto's: CDS)


Het ministerie van Openbare Werken (OW) is bezig met de rehabilitatie van verschillende pompgemalen. Woensdag heeft minister Riad Nurmohamed samen met zijn technisch team zich georiënteerd in het veld. De bewindsman bezocht onder andere de pompgemalen te Morgenstond, Leonsberg, Jodenbreestraat en Drambrandersgracht. Verder oriënteerde de minister zich te Weg naar Zee en de dijkconstructie Kroonenburg in Commewijne. 

Nurmohamed merkte op dat het onderwater lopen van veel gebieden na zware regenval en de grote overstroming in 2022, aanleiding geweest is voor de aanpak van de pompgemalen. Deze aanpak houdt in dat alle pompgemalen, waar nodig, gerenoveerd worden. Tijdens de renovatiewerkzaamheden krijgt niet alleen het gebouw, waarin het pompgemaal gehuisvest is, een beurt, maar vindt er ook inspectie en vervanging indien nodig plaats, meldt OW.

De minister geeft aan dat de aanpak in Nickerie een goed voorbeeld is. Sinds de aanpak van de pompgemalen en het ontwateringssysteem in de binnenstad van Nickerie, is er geen sprake meer geweest van wateroverlast. Naast het gebouw en de inspectie, wordt er ook gekeken naar de opzet van werkplekken voor medewerkers. Dit, op dusdanige wijze dat bestuurders van de pompgemalen geen geluidsoverlast ondervinden van de machines.

Minister Riad Nurmohamed van OW oriënteert zich in het veld.

Indien blijkt dat er gebieden zijn die zonder pompgemalen zitten en de behoefte daartoe aanwezig is, bestaat volgens de bewindsman de mogelijkheid dat er één komt. Echter wordt de rehabilitatie op locatie tot prioriteit gesteld. “Wel zijn wij van plan in de Pararivier een nieuw pompgemaal met klepduikers te plaatsen”, deelt Nurmohamed mee. Om garantie te bieden dat wateroverlast opgelost wordt, worden er ook werkzaamheden uitgevoerd in het Saramaccakanaal. Het verwachte resultaat is dat dit 30% van het water kan herbergen. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is er een bedrag van ruim SRD 50 miljoen beschikbaar.

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April