Venezuela beveelt schorsing VN-rechtenbureau
16 Feb, 12:48
foto
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil, zei dat het VN-rechtenbureau een 'ongepaste rol'op zich had genomen. (Foto: Reuters)


Venezuela heeft het plaatselijke kantoor van het VN-mensenrechtenorgaan bevolen de operaties op te schorten. Het personeel heeft 72 uur de tijd om te vertrekken, waarbij het bureau wordt beschuldigd van het bevorderen van de oppositie tegen het Zuid-Amerikaanse land.

Minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil maakte het besluit donderdag bekend op een persconferentie in de hoofdstad Caracas. Hij zei dat het kantoor – het plaatselijke technisch adviesbureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN – door de internationale gemeenschap was gebruikt 'om een discussie' tegen Venezuela in stand te houden.

De stap kwam twee dagen nadat het VN-agentschap "diepe bezorgdheid" uitte over de detentie van de prominente rechtenactivist Rocio San Miguel en opriep tot haar "onmiddellijke vrijlating".

Gil zei dat het VN-rechtenbureau een "ongepaste rol" op zich had genomen en "het privaatadvocatenkantoor was geworden van de coupplegers en terroristen die permanent tegen het land samenzweren".

Hij zei dat het besluit van kracht zou blijven, totdat de organisatie "in het bijzijn van de internationale gemeenschap hun kolonialistische, beledigende en in strijd zijnde houding ten opzichte van het Handvest van de Verenigde Naties, publiekelijk rechtzet".

In een verklaring zei de Venezolaanse regering dat ze had besloten de activiteiten van het VN-rechtenbureau op te schorten en "een holistische herziening van de voorwaarden voor technische samenwerking door te voeren". Er stond dat de beoordeling de komende 30 dagen zou plaatsvinden.

Het was niet meteen duidelijk of de Venezolaanse regering de VN rechtstreeks op de hoogte had gesteld van haar bevel om het kantoor te sluiten. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei donderdag tijdens zijn dagelijkse briefing dat hij zojuist op de hoogte was gesteld van het besluit en contact zou opnemen met de pers.

Het VN-mensenrechtenbureau is sinds 2019 actief in Venezuela.

Rechtenactivist gearresteerd
San Miguel (57) werd afgelopen vrijdag gearresteerd in de immigratiezone van een luchthaven in Caracas, wat leidde tot internationale verontwaardiging.

Aanklagers hebben haar beschuldigd van deelname aan het laatste vermeende complot om president Nicolas Maduro te vermoorden, dat volgens de regering werd gesteund door de Verenigde Staten.

De autoriteiten zeiden in januari dat ze vijf complotten hadden blootgelegd om Maduro te vermoorden, waarbij rechtenactivisten, journalisten en soldaten betrokken waren.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, gevestigd in Genève, Zwitserland, uitte dinsdag “diepe bezorgdheid” over de detentie van San Miguel.

In een bericht op het sociale mediaplatform X drong het kantoor aan op "haar onmiddellijke vrijlating" en respect voor haar recht op juridische verdediging.

Kort vóór de aankondiging van Gil op donderdag, riep het VN-agentschap op tot het respecteren van "garanties voor een eerlijk proces, inclusief het recht op verdediging" in haar zaak.

De detentie van San Miguel komt in een cruciaal verkiezingsjaar waarin Maduro zijn belangrijkste oppositierivaal al heeft geblokkeerd, wat de VS ertoe aanzet te dreigen de onlangs versoepelde oliesancties opnieuw op te leggen.

San Miguel is de oprichter van een NGO genaamd Citizen Control, die veiligheids- en militaire kwesties onderzoekt, zoals het aantal burgers dat wordt gedood of misbruikt door veiligheidstroepen. Ze heeft gedetailleerde militaire betrokkenheid bij illegale mijnbouwoperaties en een recente vrouwenmoord in het leger beschreven.

Internationale rechtenorganisaties zien in de arrestaties een gecoördineerd plan om regeringscritici en vermeende tegenstanders, het zwijgen op te leggen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May