Nieuwe Pakistaanse regering krijgt vorm
15 Feb, 12:40
foto
Aanhangers van de PTI-partij van Imran Khan protesteren buiten een kantoor van de verkiezingscommissie in Karachi. (Getty Images)


Een alliantie van zes partijen lijkt klaar om de volgende regering van Pakistan te vormen, na bijna een week van politiek drama na een gebroken mandaat dat de kiezers van het land bij de verkiezingen van 8 februari hadden afgeleverd. Onder leiding van de Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN), die 75 zetels won, en de Pakistaanse Volkspartij (PPP), die 54 zetels veiligstelde, zal de coalitie – dinsdagavond aangekondigd – meer dan 150 leden in het parlement hebben, waarmee ze de vereiste grens voor een gewone meerderheid van 134 zetels in de Nationale Assemblee overschrijdt.

Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), de partij van voormalig premier Imran Khan, die momenteel gevangen zit wegens meerdere veroordelingen, beschreef de alliantie echter als "mandaatdieven" en benadrukte dat het een regering gevormd door de groepering van partijen zou ontbreken aan "geloofwaardigheid".

De PTI, die gedwongen werd onafhankelijke kandidaten op te stellen nadat ze dagen voor de stemming haar electorale symbool had verloren, kwam als duidelijke winnaar naar voren: kandidaten die bij de partij aangesloten waren, wonnen volgens de officiële resultaten in totaal 93 zetels.

Maar de partij zei dat zij van een veel groter mandaat was beroofd door wijdverbreide manipulatie en de manipulatie van resultaten, waarbij de huidige leider Gohar Ali Khan suggereerde dat ze bewijs hadden waaruit bleek dat de PTI minstens 180 zetels won van de 266 waarvoor werd gestemd.

Bij officieel gebrek aan deze cijfers en onder instructies van partijleider Khan om niet met PMLN, PPP en Muttahida Qaumi Movement (MQM) te praten, kondigde de PTI dinsdag ook aan dat het zal proberen een regering te vormen in de nationale vergadering door de handen ineen te slaan met de Majlis-e-Wahdat-Muslimeen (MWM). De MWM is een sjiitische politieke en religieuze partij die bij de verkiezingen slechts één zetel heeft behaald.

Nu de vergadering naar verwachting op 29 februari zal beginnen, stellen critici van de door het PMLN geleide alliantie vragen over de duurzaamheid van de nieuwe regering, waarbij parallellen worden getrokken met de coalitie van de Pakistaanse Democratische Beweging (PDM), die het land vanaf april 2022 gedurende zestien maanden regeerde.

De PDM, eveneens geleid door de PMLN en de PPP, was aan de macht gekomen nadat de toenmalige premier Khan door een motie van wantrouwen was afgezet – net zoals de PTI en haar aanhangers de zespartijencoalitie ervan beschuldigen samen te spannen om hen buiten de macht te houden.

Shehbaz Sharif, de premier tijdens de PDM-periode, is opnieuw genomineerd als de keuze van de coalitie voor premier. Bilawal Bhutto-Zardari, de voorzitter van de PPP en minister van Buitenlandse Zaken tijdens de PDM-regering, had zichzelf eerder uitgesloten van de race om premier, omdat hij accepteerde dat zijn partij het mandaat voor de topfunctie niet had gekregen.

Senior PMLN-leider Ahsan Iqbal, die zijn zetel won bij de onlangs gehouden verkiezingen, verdedigde de geloofwaardigheid van de coalitie en zei dat de natie een mandaat had gegeven aan de partijen die "het land hadden gered van een faillissement", dat op de rand van een ramp stond "door Khan’s PTI-regering."

"Onze coalitie van partijen onder PDM nam de macht over toen het land op de rand van faillissement stond. Ons collectieve mandaat laat zien dat mensen ons vertrouwen, en deze coalitie heeft een sterkte van meer dan 150 mensen en een overweldigende meerderheid in drie van de vier provincies", vertelde hij aan Al Jazeera.

Tijdens een persconferentie dinsdagavond leek PPP-leider en voormalig president Asif Ali Zardari een olijftak aan de PTI toe te kennen. "Het is niet zo dat we willen dat PTI niet tot verzoening overgaat. Dat zou moeten, en elke andere politieke macht zou met ons moeten komen praten", zei hij.

De PTI daarentegen heeft erop aangedrongen dat zij niet zal samenwerken met partijen die zij beschuldigt van een "gestolen mandaat".

"We praten met geen van deze partijen over een coalitie of consensus over de regering sinds we vinden dat onze mandaat is gestolen," vertelde Sayed Zulfiqar Bukhari, de leider van de PTI aan Al Jazeera. "Als we vonden dat de peilingen eerlijk waren, zouden we ze ook eerlijk hebben behandeld. Maar geen van deze politieke partijen heeft de zetels veroverd waarop zij de overwinning claimen, waardoor het voor ons onmogelijk is om met hen te praten."

Op voorwaarde van anonimiteit beweerde een leider van de PPP dat de PTI was overgenomen door 'extremistische' elementen die niet bereid waren constructieve politieke gesprekken aan te gaan. "Wij geloven in de dialoog, maar er kwam geen positieve reactie van de andere kant", zei hij tegen Al Jazeera.

Iqbal van het PMLN zei dat partijen, geconfronteerd met politieke en economische instabiliteit, de verschillen na de verkiezingen opzij moeten zetten om samen te werken. De voormalige federale minister zei dat in plaats van 'negatieve politiek' na te streven, elke partij zich nu moet concentreren op het concurreren met elkaar op het gebied van bestuur en resultaten.

"Traditionele partijen zijn doorgewinterd. Ze hebben tegelijkertijd de kunst van competitie en samenwerking geleerd. Ze strijden om hun partijpolitiek, maar hebben ook het vermogen om samenwerking op het gebied van nationale kwesties tot stand te brengen. In tegenstelling tot PTI, die zich altijd in de confrontatiemodus bevindt", voegde Iqbal eraan toe.

"Regering en oppositie zijn wielen van dezelfde kar, en als het om nationale kwesties gaat, moeten ze allebei met elkaar praten. We zullen opnieuw contact opnemen met iedereen in het parlement voor een consensus over een handvest van de economie, en hen proberen te overtuigen om samen aan dergelijke zaken te werken", zei hij.

Bukhari van PTI betoogde echter dat Pakistan de prestaties van de PDM al een keer heeft gezien en dat de zespartijencoalitie niets nieuws te bieden had.

Bukhari, die ook adviseur is van Khan, zei dat de belangrijkste prioriteit van zijn partij het zoeken naar 'gerechtigheid' is met betrekking tot de vermeende manipulatie bij de verkiezingen. Hij voegde eraan toe dat de partij legale wegen zal bewandelen en "bewijs zal tonen van manipulatie, zowel nationaal als internationaal".

"We zijn blij om achterover te leunen en te wachten tot de rechtbanken en ECP over onze zaken beslissen, omdat we er vast van overtuigd zijn dat ons rechtmatige mandaat is gestolen en we zullen er alles aan doen om terug te krijgen wat van ons is", zei Bukhari.

"Tot die tijd zullen we echter de zwaarste, meest robuuste en constructieve oppositie in de geschiedenis van het land bieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May