Colombia verandert drugsbestrijdingstoestellen in blusvliegtuigen
15 Feb, 06:48
foto
Een AT-802 Air Tractor-vliegtuig, geschonken door de Verenigde Staten aan de Colombiaanse politie, vliegt over tijdens een demonstratie voor de pers op de Police Aviation School in Mariquita, Colombia. (Foto: Reuters)


Colombia heeft woensdag acht vliegtuigen toegevoegd aan zijn brandbestrijdingsvloot. Sommige van die toestellen werden eerder gebruikt om drugsgewassen te besproeien. Het land zet zich schrap voor droog El Niño-weer dat grote bosbranden heeft veroorzaakt.

President Gustavo Petro riep in januari een natuurramp uit toen branden gebieden van het op één na meest biodiverse land ter wereld, verwoestten.

Petro woonde een evenement bij in de provincie Tolima waar de vier AT-802 Air Tractor-vliegtuigen en vier Black Hawk UH-60-helikopters werden tentoongesteld, oorspronkelijk geschonken door topbondgenoot de Verenigde Staten, die opnieuw waren uitgerust om water en chemicaliën te laten vallen om de vlammen te doven.

De vliegtuigen werden tot 2015 gebruikt om het herbicide glyfosaat te spuiten op illegale plantages van coca, het belangrijkste ingrediënt in cocaïne. De vluchten werden stopgezet vanwege gezondheidsproblemen in verband met de chemische stof.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May