Zuid-Afrika wil heroverweging ICJ tegen Israëls aanval op Rafah
13 Feb, 20:56
foto
Mensen inspecteren de schade veroorzaakt door een Israëlisch bombardement op Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


Zuid-Afrika zegt dat het het Wereldgerechtshof heeft gevraagd te overwegen of het plan van Israël om zijn offensief in de Gazastrook uit te breiden naar de dichtbevolkte zuidelijke stad Rafah aanvullende noodmaatregelen vereist om de Palestijnen te beschermen.

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft Israël vorige maand bevolen alle maatregelen te nemen die binnen zijn macht liggen om te voorkomen dat zijn troepen genocide plegen op de Palestijnen in de belegerde Gazastrook, in een door Zuid-Afrika aangespannen zaak.

Israël heeft alle beschuldigingen van genocide in verband met zijn aanval op Gaza ontkend en heeft de rechtbank gevraagd de zaak regelrecht af te wijzen, omdat het zegt dat het het internationale recht respecteert en het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen Hamas, de groep die Gaza regeert.

Israël zei dat het van plan is zijn grondaanval op Rafah uit te breiden, waar meer dan 1 miljoen Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht tegen het offensief dat een groot deel van de enclave heeft verwoest sinds Hamas-strijders Israël op 7 oktober aanvielen.

"In een verzoek dat maandag bij de rechtbank is ingediend, zei de Zuid-Afrikaanse regering dat zij ernstig bezorgd was dat het ongekende militaire offensief tegen Rafah, zoals aangekondigd door de staat Israël, al heeft geleid en zal resulteren in verdere grootschalige moord, schade en vernietiging", aldus een verklaring van het Zuid-Afrikaanse presidentschap.

"Dit zou een ernstige en onherstelbare schending zijn van zowel het Genocideverdrag als van de uitspraak van het Hof van 26 januari."

Er was geen onmiddellijk commentaar van het Haagse ICJ. In eerdere zaken heeft het Internationaal Gerechtshof soms aanvullende noodmaatregelen getroffen wanneer de omstandigheden ter plaatse waren veranderd.

'Aanvullende maatregelen'
De rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan over de kern van de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen – of er genocide heeft plaatsgevonden in Gaza. Maar het erkende het recht van de Palestijnen in Gaza om beschermd te worden tegen genocide.

De rechtbank beval Israël ook om de broodnodige humanitaire hulp, waaronder brandstof, toe te staan.

Fahmida Miller van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Johannesburg, zei dat er altijd vragen zijn geweest over de vraag of het oorspronkelijke bevel van het ICJ zou worden opgevolgd.

"Terwijl het bevel werd gegeven, was er altijd bezorgdheid over monitoring en implementatie en of Israël zich zou terugtrekken, wat we nog niet hebben gezien", zei Miller.

"Zuid-Afrika zegt dat Israël het bevel, dat enkele weken geleden is uitgevaardigd, al schendt en … wil dat de rechtbank aanvullende maatregelen neemt", voegde ze eraan toe. "Zuid-Afrika vraagt om een verklaring die uiteindelijk Palestijnse levens zou beschermen."

Op de dag dat Zuid-Afrika zijn verzoek indiende, vielen Israëlische troepen veertien huizen en drie moskeeën in Rafah aan, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen en honderden ontheemde families op de vlucht sloegen.

Dinsdag raakten de Arabische correspondent van Al Jazeera, Ismail Abu Omar, en fotojournalist Ahmed Matar gewond bij een Israëlische drone-aanval in het Miraj-gebied, ten noorden van Rafah. Het gebied was door het Israëlische leger aangewezen als 'veilige zone', waardoor Palestijnen uit heel Gaza daarheen vluchtten.

Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen heeft de Israëlische militaire campagne in Gaza minstens 28.473 mensen gedood, waarvan ruim 70 procent vrouwen en kinderen.

Ongeveer 80 procent van de bevolking is ontheemd, en een humanitaire catastrofe heeft meer dan een kwart van de bevolking tot hongersnood gedreven.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May