Yagya voor mens, natuur, eenheid en wereld
12 Feb, 02:55
foto
Geestelijken uit binnen- en buitenland bezig met het ritueel om vuur aan te maken door hout tegen elkaar te wrijven. (Foto's: René Gompers)


In het Roeli's Event Venue is zondag het startsein gegeven voor de Vaidik Homatmak Maha Rudra Yagya, een diep spiritueel evenement waarbij vuur centraal staat. Mens, natuur, eenheid en de wereld zijn de belangrijkste aspecten die de komende week in acht worden genomen bij de rituelen, gebeden en vuuroffers. President Chan Santokhi en First Lady Mellisa zijn ook aanwezig geweest op de eerste dag.

Op het terrein is een heilige plek opgezet waar pandits uit binnen- en buitenland in de ochtend gestart zijn met de rituelen. Centraal ligt er een diepe put waar een week lang een vlam zal branden. De directe omgeving van de put is alleen toegankelijk voor de geestelijken die het vuur hebben gemaakt: op een natuurlijke manier zonder moderne hulpmiddelen als lucifer of aanstekers.


Het heeft lang geduurd voordat er eindelijk een vuurtje was - door hout tegen elkaar te wrijven - om daarna in een grote hete vlam in de put te veranderen. De geestelijken zullen een week lang het vuur laaiende houden. De heilige plek is ommuurd. Het pad om de muur mag alleen blootvoets betreden worden door derden. Gelovigen, soms hele gezinnen, lopen het pad biddend af, vaak in meerdere rondes. Dit ritueel -Parikrama- is bedoeld om de 'mind, body and soul' te reinigen.  

President Santokhi en de First Lady hebben met anderen enkele rituelen uitgevoerd en daarna de Parikrama gelopen. Santokhi heeft opgemerkt dat de activiteit zeer welkom is gelet op de spanningen in de samenleving en dat er verfrissende energie nodig in de nieuwe fase van economische ontwikkeling.


"Dit is dag 1 en het eindigt op 18 februari," benadrukt Sharmila Ramadhin van de organisatie. "Het is een yagya ter verering van de mens, de dieren, de natuur… maar ook bescherming. We bidden voor het geheel. Vuur staat centraal. We hebben heel veel vuurdiensten; in de ochtend tussen 9 en 12 en van 14 uur tot 17 uur. In de avonden hebben we lezingen waarbij alles bij elkaar komt. De bedoeling is ook dat iedereen die hieraan deelneemt een geestelijke groei doormaakt."
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July