Ontwrichting CHof en potentiële mensenrechtengevolgen
07 Feb, 06:47
foto


De Stichting 8 December 1982, is diep bezorgd over de recente ontwikkelingen rondom het Constitutioneel Hof (CHof). De recente onthullingen, zoals gerapporteerd door Starnieuws, schilderen een verontrustend beeld van een cruciaal instituut dat vleugellam is geslagen, niet in staat om zijn grondwettelijke plichten na te komen. Deze ontwikkelingen baren ons grote zorgen en roepen serieuze vragen op over de staat van de democratie en de bescherming van mensenrechten in ons geliefde land.

De voorzitter van het CHof, Gloria Stirling, heeft treffend de schrijnende realiteit onderstreept waar het Hof mee te maken heeft. Zonder de nodige middelen staat het CHof machteloos tegenover zijn grondwettelijke verantwoordelijkheden. Het gebrek aan middelen brengt niet alleen de effectiviteit van het Hof in gevaar, maar ondermijnt ook de fundamenten van onze democratie en de bescherming van mensenrechten. 

De onthulling dat het CHof niet in staat is verzoekschriften aan te nemen, zoals vereist bij wet, is een ernstige inbreuk op de rechtszekerheid van burgers. Het recht van elke burger om zijn of haar grondrechten te laten gelden en te beschermen, wordt hierdoor aangetast. Angelic del Castilho, voorzitter van DA'91, heeft terecht gewezen op de ernst van deze situatie. Het onvermogen van de regering om binnen een redelijke termijn een oplossing te vinden voor de leemten in het CHof, terwijl zij zich wel snel kan mobiliseren voor andere aangelegenheden, werpt een schaduw over de geloofwaardigheid van ons democratisch bestel. Het is onacceptabel dat de rechtsstaat wordt verwaarloosd en dat de bescherming van mensenrechten wordt ondermijnd door bureaucratische traagheid en nalatigheid.

Als Stichting 8 December 1982 dringen wij er bij de autoriteiten op aan onmiddellijke actie te ondernemen om het CHof weer operationeel te maken. Dit omvat niet alleen het benoemen van een secretaris en het invullen van vacatures, maar ook het verschaffen van de benodigde financiële middelen en infrastructuur om het Hof effectief te laten functioneren. 

De bescherming van mensenrechten en de rechtsstaat mogen nooit het slachtoffer worden van politieke inertie of incompetentie. De huidige impasse bij het CHof mag niet worden genegeerd of gebagatelliseerd. Het heeft verstrekkende gevolgen voor de rechtszekerheid en de bescherming van mensenrechten in Suriname. Als Stichting 8 December 1982 blijven wij vastbesloten om deze kwestie nauwlettend te volgen en ons in te zetten voor een herstel van de integriteit en effectiviteit van het Constitutioneel Hof, en daarmee voor de bescherming van de fundamentele rechten van alle Surinamers.

Sunil Oemrawsingh                                                                                                                                    voorzitter

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May