De nieuwe Ram Mandir
05 Feb, 16:40
foto


Op 22 januari 2024 vond de inwijdingsceremonie van de nieuwe Ram Mandir plaats in Ayodhya in de staat Uttar Pradesh. Voor de bouw van het imposante complex  is er 4.2 miljard ingezameld als donaties, zowel officieel als particulier. De voltooiing van de tempel is nog niet af, dat kan nog jaren duren. De bedoeling is dat rondom Ayodhya (2.470.996 inwoners)  een nieuwe Vaticaanachtige stad moet verrijzen.

Gedurende de inwijdingsceremonies heeft de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) die nauw verweven in met de aan de macht zijnde Bhariya Janata Party (BJP) 50 miljoen voedselpakketten verspreid en zeven ton halwa (de favoriete lekkernij van de God Vishnu).

De regering regelde trein- en helikopterdiensten voor het vervoer van circa 100.000 sadhu's en andere toegewijden om de inwijdingsceremonie bij te wonen. Met het zicht op de komende stroom van vele bezoekers heeft de regering al contracten gegund voor nieuwe vijfsterrenhotels in Ayodhya. Volgens berichten melden ziekenhuizen in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh (241 miljoen inwoners) waar Ayodhya deel van uitmaakt, dat tientallen zwangere vrouwen een keizerssnede hadden aangevraagd zodat hun kind op deze belangrijke datum geboren moest worden.

Premier Narendra Modi  verklaarde in zijn boodschap bij de inwijdingsceremonie “de hele wereld wacht op dit historische moment. Met gevouwen handen verzoek ik 140 crore mensen (1.4 miljard) van het land om  wanneer de wijding van Ramlalla's idool plaatsvindt, de Ram Jyoti in jullie huis aan te steken en Deepawali te vieren… de Heer heeft mij tot een instrument gemaakt om het hele volk van India te vertegenwoordigen”

De leidende rol van premier Modi bij de ceremonies is ogenschijnlijk religieus, maar sommige hoge priesters betwisten dat. Zij hebben de ceremonie niet bijgewoond, omdat zij vinden dat Narendra Modi technisch gezien niet gekwalificeerd is voor het uitvoeren van het pran-pratishtha-ritueel (ziel in een idool stoppen). Dit stoorde Modi niet omdat zijn politieke boodschap is dat onder hem een nieuw India is gearriveerd, met name, een India dat weinig of geen gelijkenis vertoont met het India dat in 1947 werd geboren.
 
Een andere boodschap van Modi  is bedoeld voor de politieke oppositie, voornamelijk voor  de  eens machtige Congrespartij de Nehru’s en de Gandhi’s. Die boodschap luidt “verander uw discussies van seculier naar religieus en speel op ons terrein. Anders wordt u gezien als anti hindoeïstisch en verliest u de verkiezingen van april 2024”.

Er zijn gedurende eerdere BJP regeringen pogingen ondernomen om de Ram Mandir te herbouwen. Maar de toenmalige premier Atal Bihari Vajpayee (periode 1996 en 1998-2004) weigerde gevolg te geven aan druk van de BJP aanhangers om de  Ram Mandir te bouwen. Vajpayee stelde zich op het standpunt dat the wrongs of a medieval past cannot be righted by similar wrongs in modern times (= de fouten van het verleden kunnen niet goedgemaakt worden door dezelfde fouten in de moderne tijd).

Maar Narendra Modi en de BJP hebben met de opening van de Ram Mandir na een decennialange campagne kunnen bewerkstelligen dat het bestuur van India op één lijn is gebracht met het geloof van de meerderheid.

Volgens Mani Shankar Aiyar (politicus, schrijver en diplomaat) zou één van de grondleggers, Jawaharlal Nehru, zich met hand en tand hebben verzet voor het maken van het Hindoeïsme tot de officiële religie van India. Van Nehru is bekend dat hij in 1951 weigerde om de toenmalige president, Rajendra Prasad, toestemming te geven om de gerestaureerde Somnath  Mandir officieel te bezoeken.

Van de andere grondlegger van India, Mahatma Gandhi, weet zijn biograaf, Ramachandra Guha, te vertellen “dat hoewel Gandhi zichzelf een vrome hindoe noemde, hij in de vele jaren dat hij in Ahmedabad woonde, geen van de tempels van de stad heeft bezocht. Waarom, zei Gandhi, heeft God een gebouw of een afgod nodig om aanbeden te worden?”.

De afdaling van India in een hindoeïstische rashtra  (=natie) genereert een soort voldoening en rechtvaardiging  in Pakistan dat de grondlegger van het land,  Mohammed Ali Jinnah, terecht geen geloof had in de tweenatie-theorie dat hindoes en moslims samen kunnen leven.

Met de inwijding van de Ram Mandir is het bijna 100% zeker dat de BJP de verkiezingen van april/mei 2024 zal winnen. De Indiase krant Financiële Express voorspelt een hattrick voor de premier die in 2014 en 2019 gemakkelijk een meerderheid behaalde en dat ook zal doen in 2024.

Rudi Alihusain

Bronnen:
R. Alihusain; Godsdienst borrelt over naar de politiek in India, Starnieuws 11 januari 2015
Atal Bihari Vajpayee; My musings from Kumarakom, Rediff.com, 1 januari 2001
The Hindustan Times; No one can stop new India, 22 januari 2024

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May