Biervliet: Sorry uit diepste van mijn hart
04 Feb, 00:01
foto
Biervliet over wat er is gebeurd op 17 februari vorig jaar: "Er is een coup gepleegd," zegt Biervliet. "Er waren mensen op mijn truck. We konden niks doen. De hele truck was omringd door mensen met messen. Mijn security draagt geen wapens."


Activist Stephano 'Pakittow' Biervliet biedt "uit het diepste van zijn hart" verontschuldigingen aan aan de ondernemers die schade hebben geleden bij rellen op 17 februari 2023. Hij blijft erbij dat het protest is 'gecoupt' door derden, dat de veiligheidsdiensten gefaald hebben en er genoeg beeldmateriaal is om te weerleggen waar hij van beschuldigd wordt, zoals poging tot zware mishandeling.  

Op 17 februari van het vorig jaar is een massaal protest tegen het beleid van de regering enorm uit de hand gelopen; enkele mensen zijn gewond geraakt, het Assemblee gebouw was bestormd en gedeeltelijk vernield, ondernemingen werden geplunderd, een monumentaal gebouw en een auto van een journalist van Starnieuws zijn in brand gestoken. Tegen Biervliet is 400 dagen gevangenisstraf geëist. "Maar ik heb nog steeds geloof in het rechtsysteem, het is slechts een eis," merkt Biervliet op.

De activist stelt dat de veiligheidsdiensten zwaar geblunderd hebben en de schuld op hem afwentelen: "A geweldig commandant san Isaac e pley, vraag hem of hij in de stad was. Vraag hem of die mannen van hem in de stad waren. Die den man be panya a Shell, aksi meneer Isaac if wan boets fu a man of wan ster fu a man, ben de ini a foto. Het was niet mijn taak om voor de veiligheid te zorgen. Meneer Isaac heeft gefaald. If yu mus' tek' a blame dat yu blunder tap' a moment dati, tak' dati. Maar schuif niet alles op mij."

"Er is een coup gepleegd," zegt Biervliet. "Er waren mensen op mijn truck. We konden niks doen. De hele truck was omringd door mensen met messen. Mijn security draagt geen wapens." Hij gelooft niet dat de veiligheidsdiensten niet van te voren op de hoogte waren over eventuele ordeverstoorders. Er zijn geen voorbereidingen getroffen door de autoriteiten waardoor zij dus "met of zonder truck" het Assembleegebouw zouden bestormen, merkt hij op: "Klaar, punt uit. If yu na wan gevaarlijk commandant en je kan dat niet inzien, dat betekent alla den ster, alla den strepi fu yu den man mus' puru. Want je hebt geen inzicht in het werk."

Biervliet tot de ondernemers die schade hebben geleden: "Vanuit het diepste van mijn hart, mijn verontschuldigingen daarvoor. Dat was nooit de bedoeling geweest. Ik ben wel mans genoeg om vanuit het diepste van mijn hart te zeggen: mijn excuses. Sorry daarvoor. Dat de protestactie zo is verlopen, sorry daarvoor. Dat u verlies heeft geleden, sorry daarvoor. Ik ben zelf ondernemer en ik zou een andere ondernemer nooit willen neerhalen."

"Het doet mij verschrikkelijk veel pijn dat de mensen hebben geleden. Maar ik ben niet verantwoordelijk daarvoor. Voor de branden ben ik ook niet verantwoordelijk. Ik ben verantwoordelijk voor de mensen die (bijvoorbeeld) het bewustzijn hebben verloren tijdens de protesten en dan bel ik een ambulance voor ze. Wat ik al de jaren heb gedaan. Dit zijn we niet gewend. Wij houden ons bezig met aandacht trekken van de regering. Niet met zulke praktijkjes."

Biervliet, ook topper van de PRO, vindt dat met het proces gepoogd wordt hem van de verkiezingen te weren; met een strafblad kan hij zich niet verkiesbaar stellen. Op 16 februari is er weer een zitting en komt zijn verdediging aan het woord. "We gaan de waarheid vertellen, ik ga gewoon hetzelfde vertellen van wat er is gebeurd. Soort  brand mi sticht, moordpoging, inrijden op militairen? Inrijden betekent yu rij den man panya. Niemand heeft ongeluk gehad. Integendeel hebben die MP-mensen per ongeluk, een politieagent ongeluk gegeven. M'e begi den man yere… ik ben voor land en volk en no wan 'gardem person' haalt dat van mij weg."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May