Biervliet roept samenleving op mond open te maken
03 Feb, 16:43
foto
Stephano 'Pakittow' Biervliet is erg boos op president Chan Santokhi. Hij heeft absoluut geen felicitatieboodschap voor hem over op zijn 65e verjaardag. (Foto: René Gompers)


Activist Stephano 'Pakittow' Biervliet is ervan overtuigd: Santokhi gaat de geschiedenis in als de slechtste president ooit en er is voor hem en de VHP geen volgende termijn. Hij stelt dat de gebeurtenissen van 17 februari 2023, de regering onder leiding van president Chan Santokhi er toe moest bewegen om een beter beleid te gaan voeren maar op haast alle fronten zijn zaken erger gemaakt geworden. Hij drukt de samenleving op het hart om haar stem te laten horen en zich niet te laten afschrikken door "geen enkele president."

Tegen Biervliet is een gevangenisstraf van 400 dagen geëist door het Openbaar Ministerie voor het uit de hand gelopen protest op 17 februari. Daarbij zijn enkele mensen gewond geraakt, het Assembleegebouw is bestormd en gedeeltelijk vernield, ondernemingen geplunderd en branden gesticht. Hij stelt dat de overheid zaken heeft uitgelokt met alle nare gevolgen van dien.

"En nu wil je me een strafblad geven gi a sani san yu trigger," merkt Biervliet in gesprek met Starnieuws op. "Alles was rustig en toen waren er schoten en traangas. De Surinamers hebben bewezen geen 'vriendje' te zijn. Ze hebben ons onderschat. We zijn hele aardige mensen, hele lieve mensen, maar no trigger unu."

"Het moest eigenlijk dat puntje zijn geweest om de president te laten inzien dat hij het beter moest doen," vervolgt Biervliet. "Maar wat hij juist doet, wat deze regering juist doet is alles omhoog laten gaan. De Surinamer moest blijven betalen. Het was deze zelfde president san mofo ben bigi dat a bo saka ala sani. Het volk zou niet inleveren. Hij gaat als de meest slechte president de geschiedenis in, Santokhi. Ik zeg het op zijn jaardag."

De VHP komt ook niet terug, stelt de activist die ook lid is van de politieke partij PRO. "De VHP komt niet binnen, dit is de laatste termijn van de president. Gegarandeerd de laatste want hij doet het niet goed. Srananman kan mek' fout maar den no don. Surinamers geven altijd een kans. Altijd. Maar te a kans dat sari den ma e drai baka gi."

Biervliet roept op: "Maak je mond open. Laat geen enkele president jouw bang maken. Zelfs deze niet. Bravo ooktu. No wan man mag taigi fu tap' yu mofo. No wan Santokhi mag kon taigi yu fu kon tap' yu mofo. Ik heb niet gezegd dat je ze moet uitschelden. Maar praat wanneer iets fout is, als er corruptie is. Waarvoor gaan ze je opsluiten. Het lijkt wel alsof we in een dictatuur zijn beland."

President Santokhi viert vandaag zijn 65e jaardag. "Ik heb die man niets te wensen," reageert Biervliet geïrriteerd. "Het land is nu boos. Pas als Surinamers een welvarend land hebben breng ik een taart voor de president en de vicepresident. Dan zing ik 'Happy Birthday' in jas en das. Maar met dit beleid… hou op." Biervliet, voordat hij een slok pakt uit een plastic cup met wijn: "Dit is op de Surinamer, voor geluk in 2024. Laat er liefde zijn. Laten we die rassenhaat achterwege laten. Op ons."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May