Israël en het Genocideverdrag
01 Feb, 06:48
foto


Eind december 2023 is door de republiek Zuid Afrika op grond van het verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide (hierna te noemen het verdrag) een klacht ingediend bij het Internationaal Gerechtshof te Den Haag (hierna te noemen het HOF). Zuid-Afrika beschuldigt Israël van het plegen van genocide en eist dat de oorlog in Gaza met onmiddellijke ingang wordt beëindigd.

Sedert oktober 2023 woedt in GAZA  een oorlog tussen Israël en Hamas, de Palestijnse verzetsbeweging. Directe aanleiding voor de oorlog was de aanval van Hamas op Israëlische burgers  en militairen op 7 oktober 2023, waarbij ca 1.300  mensen om het leven kwamen en 250 Israëliërs gevangen werden genomen.

De reactie van Israël op het door Hamas gepleegde geweld was hard en meedogenloos. Vanaf 7 oktober worden onophoudelijk, 1x24 uren, 7 dagen per week, steden en vluchtelingenkampen in de Gazastrook door het Israëlische leger bestookt met bommen en raketten vanuit de lucht. Op de grond raast het Israëlische leger met tanks en artillerie  door Gaza, alles en iedereen verwoestend en dodend wat zij op hun weg tegenkomen.

De oorlog heeft aan Palestijnse kant reeds geleid tot meer dan dertigduizend doden (inclusief de nog onder het puin liggende lijken). Onder de doden zijn er meer dan 10.000 kinderen. Er zijn meer dan 65.000 gewonden. Door VN functionarissen wordt Gaza aangeduid als een plaats van “dood en wanhoop” met andere woorden als de hel op aarde.  
Een oproep van de Algemene Vergadering van de VN voor een staakt het vuren op 13 december 2023 werd ondersteund met overweldigende meerderheid. 154 van de 193 landen stemden voor (Suriname onthield zich van stemming). De oproep werd door Israël en Hamas genegeerd. Pogingen van diverse landen om via de Veiligheidsraad van de VN tot een staakt het vuren te komen, zijn door de VS geblokkeerd middels gebruik van haar vetorecht.

Tussenvonnis van het Hof

Op vrijdag 26 januari 2023 heeft het Hof een tussenvonnis gewezen. Het Hof is van oordeel dat de klacht van Zuid Afrika 'plausibel' oftewel aannemelijk/geloofwaardig is en heeft op grond daarvan (vrij vertaald) onder andere het volgende beslist:
- Israël moet alles in het werk stellen om genocide in Gaza te voorkomen
- Israël dient humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza toe te laten
- Israël dient het oproepen tot het plegen van genocide te voorkomen en te bestraffen.
- Israël dient te voorkomen dat bewijsmateriaal wordt vernietigd.
Daarnaast is aan Israël de verplichting opgelegd om binnen een maand aan het Hof te rapporteren wat het allemaal heeft gedaan om te voldoen aan de orders van het Hof. Aan Hamas is opgedragen de gijzelaars onmiddellijk vrij te laten.

Medeplichtigen

Israël wordt door de VS en West-Europese landen onvoorwaardelijk gesteund. Indien het Hof in haar eindoordeel tot de conclusie komt dat er sprake is van genocide dan zullen Westerse landen, met de VS voorop, ongetwijfeld het odium van medeplichtigheid aan genocide op zich laden.

Zullen Israel en haar bondgenoten zich houden aan de bevelen van het Hof?
Het antwoord op die vraag is door premier Netanyahu van Israël al gegeven. Hij noemde het feit dat het Hof bereid is geweest de genocidezaak in behandeling te nemen “een schande die generaties lang niet zal worden weggewist”. Onmiddellijk daarop werd door Israel de eerste aanzet gegeven tot het frustreren van de uitvoering van het bevel van het HOF om mee te werken aan humanitaire hulpverlening. Op nog onbewezen beschuldiging van Israël dat 12 van de ca 30.000! medewerkers van de VN hulporganisatie UNWRA, zich schuldig zouden hebben gemaakt aan samenwerking met Hamas, hebben 9 belangrijke donoren w.o. VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Australië en natuurlijk ook Nederland, hun financiële bijdrage aan UNWRA onmiddellijk opgeschort.  UNWRA is de levenslijn van de Palestijnen in Gaza. Zonder de ondersteuning van UNWRA zijn de Palestijnen ten dode opgeschreven.

Intussen gaat het gooien van bommen onverminderd door. Alle hoop is nu gevestigd op besluiten van de algemene vergadering van de Verenigde Naties en/of de Veiligheidsraad neerkomend op een algehele boycot van Israël o.a. politiek, economisch, diplomatiek en militair. Het racistisch apartheidsregime in Zuid-Afrika kon alleen op die manier gedwongen worden om gekleurde Zuid-Afrikanen als mens te bejegenen.
Lukt dat niet dan zal in de wereld gelden het recht van de sterkste. Alsdan kan het Genocideverdrag met de laatste Palestijn ten grave worden gedragen en zal gelden het recht van de sterkste.

Mr. Willem Siwpersad
advocaat

pdf-icon.gif Israël_en_het_Genocide_Verdrag_,_uitgebreide_versie_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May