VS dreigt opnieuw met sancties Venezolaanse oliesector
31 Jan, 08:45
foto
De Venezolaanse presidentskandidaat van de oppositie, Maria Corina Machado, kijkt toe terwijl ze de media toespreekt, nadat een rechtbank een verbod had gehandhaafd dat haar verhinderde een ambt te bekleden, in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De VS heeft gedreigd de sancties tegen de Venezolaanse oliesector opnieuw in te voeren. De stap komt dagen nadat de hoogste rechtbank van het Zuid-Amerikaanse land een verbod op oppositiekandidaat María Corina Machado had bekrachtigd.

Machado won een van de voorverkiezingen om de eenheidskandidaat van de oppositie te worden voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Maar vrijdag bevestigde het Venezolaanse Hooggerechtshof een vijftienjarig verbod op Machado om zich kandidaat te stellen voor een openbaar ambt.

Venezuela verwierp de waarschuwing van de VS als "onbeleefde en ongepaste chantage".

De olie-industrie is cruciaal voor de economie van Venezuela.

De VS legde sancties op aan de Venezolaanse oliesector nadat president Nicolás Maduro in 2019 voor een tweede termijn werd beëdigd, nadat de verkiezingen algemeen werden afgedaan als niet vrij en oneerlijk.

De VS versoepelde deze sancties in oktober nadat de regering-Maduro een akkoord had bereikt met de oppositie, waarmee een deel van de basis werd gelegd voor vrije en eerlijke presidentsverkiezingen in de tweede helft van 2024.

Kort nadat de deal in Barbados was bereikt, gaf het Amerikaanse ministerie van Financiën een vergunning uit die tijdelijk transacties met de Venezolaanse olie- en gassector mogelijk maakte.

Maar het benadrukte destijds dat de vergunning alleen zou worden verlengd als Venezuela "zijn verplichtingen in het kader van de electorale routekaart zou nakomen", waaronder het opheffen van de verboden die waren opgelegd aan María Corina Machado en een aantal andere oppositiekandidaten.

De olievrijstelling loopt af op 18 april en dinsdag kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het deze niet zou verlengen, tenzij er 'politieke vooruitgang' wordt geboekt tussen de Maduro-regering en de oppositie, "met name wat betreft het toestaan ​​van alle presidentskandidaten om deel te nemen aan de verkiezingen van dit jaar."

In een bericht op X, voorheen Twitter, verwierp de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodríguez het 'ultimatum' van de Amerikaanse regering als 'chantage'. Ze dreigde de deportatievluchten voor Venezolaanse migranten die illegaal in de VS verblijven onmiddellijk stop te zetten als de 'economische agressie' toeneemt.

De VS had eerder aangekondigd dat zij ook de sancties zouden herinvoeren tegen het Venezolaanse staatsgoudmijnbedrijf – een andere bron van buitenlandse valuta voor de regering van Maduro.

De overweldigende overwinning van Machado in de voorverkiezingen van de oppositie in oktober – ze kreeg meer dan 90% van de stemmen – heeft de Venezolanen die een regeringswisseling willen zien, de hoop gegeven dat zij president kan worden – als de verkiezingen vrij en eerlijk zijn.

Als onderdeel van de Barbados-deal stemde de regering-Maduro ermee in om internationale waarnemers toe te staan ​​de verkiezingen te volgen.

Maar het feit dat het Hooggerechtshof – gedomineerd door Maduro-loyalisten – het verbod op Machado heeft gehandhaafd, heeft velen, waaronder Machado zelf, ertoe aangezet te concluderen dat de deal van Barbados "dood" is.

Machado heeft beloofd standvastig te blijven en benadrukt dat zij een mandaat heeft gekregen in de voorverkiezingen dat zij naar eigen zeggen zou vervullen: "Wij gaan winnen en zij moeten zich voorbereiden om te verliezen... Ze kunnen geen verkiezingen houden zonder mij."

Jorge Rodríguez, een nauwe bondgenoot van Maduro die de regering vertegenwoordigde tijdens de gesprekken in Barbados, benadrukte dat de regering zich aan de afspraak had gehouden: "Degenen die in beroep wilden gaan, gingen in beroep en beloofden ook de uitkomst te respecteren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May