Hearts initiatief voor verminderen hart- en vaatziekten
30 Jan, 20:21
foto
Training aan huisartsen en verpleegkundigen over het Hearts initiatief voor de regio. Het doel is om hart- en vaatziekten aan te pakken. (Foto: Volksgezondheid)


Het Hearts initiatief van de gezondheidsorganisatie WHO/PAHO wordt dit jaar verder uitgevoerd. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken in Suriname. Het is een zeer groot volksgezondheidsprobleem. Volksgezondheid is samen met de PAHO en met de financiële ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank gestart met een serie aan trainingen aan (huis)artsen.

Op 27 en 28 januari hebben 23 huisartsen (RGD en particulier) en 39 ondersteunend verpleegkundig personeel (RGD) in Nickerie de training gevolgd om aan de gemeenschap nu conform het Suriname HEARTS initiatief de diensten te kunnen bieden. Volksgezondheid blikt tevreden terug op een geslaagde training en spreekt de hoop uit dat alle eerstelijnsklinieken in het rijstdistrict conform dit initiatief zullen werken en dat binnen een jaar de effecten kunnen worden gemeten.

Volksgezondheid heeft in 2021 het initiatief in the Americas, een onderdeel van het WHO Global HEARTS, geadopteerd. Sinds begin 2023 hebben diverse klinieken deelgenomen aan dit initiatief. In 2024 is het streven van het ministerie om binnen 1 jaar te gaan naar een landelijk volledige uitvoering waarbij alle eerstelijnsklinieken (RGD, Medische Zending en particulier) volgens het Suriname Hearts Initiatief hun diensten zullen verlenen aan de gemeenschap.

Volgens de PAHO/WHO kan elke 1% toename van het aantal personen dat een gereguleerde bloeddruk heeft, leiden tot een afname van 2.9% sterftes door hartinfarcten en/of beroertes. Het ministerie stelt als doel om bij 80% van alle volwassenen de bloeddruk te hebben gemeten, daarnaast om bij 80% van de mensen met een verhoogde bloeddruk een behandeling te starten, waarvan bij 80% de bloeddruk onder controle moet zijn. Voor Suriname wordt uitgerekend dat bij het behalen van deze gestelde doelen van 80-80-80%, per jaar minimaal 672 sterftes door hartinfarcten en beroertes kunnen worden voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May