Japan: Maanlander Slim komt weer tot leven en hervat missie
29 Jan, 10:44
foto
Het is onduidelijk hoe lang Slim kan werken, maar de maannacht zal de komende dagen terugkeren naar Shioli. (Foto: Jaxa)


De Japanse maanlander is een week nadat het stil was gelegd door een probleem met de stroomvoorziening, weer operationeel. Het Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) zei zondagavond het contact met de lander was hersteld, wat aangeeft dat de storing is verholpen.

De zonnecellen werken weer nadat een verandering in de lichtomstandigheden het mogelijk maakte zonlicht op te vangen, aldus het agentschap.

Toen het op 20 januari landde, kon het geen stroom opwekken, omdat de zonnecellen van de zon af waren gericht.

Met het Smart Lander for Investigating Moon (Slim) ruimtevaartuig werd Japan pas het vijfde land dat een zachte landing op de maan bereikte, na de VS, de voormalige Sovjet-Unie, China en India.

Het ruimtevaartuig werkte enkele uren op batterijvoeding voordat de autoriteiten besloten het uit te schakelen om mogelijk elektriciteitsherstel mogelijk te maken wanneer de invalshoek van het zonlicht veranderde.

In een bericht op X, voorheen Twitter, deelde Jaxa een foto gemaakt door Slim van een nabijgelegen rots die hij de bijnaam 'speelgoedpoedel' gaf

De lander zal de samenstelling van rotsen analyseren in zijn zoektocht naar aanwijzingen over de oorsprong van de maan, zei Jaxa.

Slim landde op de rand van een equatoriale krater die bekend staat als Shioli, binnen 55 meter van de beoogde landingslocatie. Jaxa beschreef het als een "ongekende precieze landing".

De landingstechnologie zou toekomstige verkenning van heuvelachtige maanpolen mogelijk kunnen maken, gezien als een potentiële bron van brandstof, water en zuurstof, aldus het agentschap.

De Slim-missie kwam nadat eerdere pogingen van Japan mislukten, waaronder een van de start-up iSpace, die zijn maanlander zag neerstorten toen de boordcomputer in de war raakte over de hoogte boven de maan.

Jaxa kon niet onmiddellijk zeggen wanneer Slim op de maan zal opereren. Eerder werd gezegd dat de lander niet was ontworpen om een ​​maannacht te overleven. Een maannacht, waarbij het oppervlak van de maan niet wordt blootgesteld aan de zon, duurt ongeveer 14 dagen.

Statistisch gezien is het erg moeilijk gebleken om op de maan te landen. Slechts ongeveer de helft van alle pogingen is geslaagd.

Vóór Japan was India het meest recente land dat zich aansloot bij de eliteclub van landen die dit hebben bereikt. De rover van de Chandrayaan-3 landde in augustus 2023 nabij de zuidpool van de maan - een gebied op het maanoppervlak dat nog nooit door een mens was bereikt.

Eerder deze maand beëindigde een Amerikaans ruimtevaartuig, gelanceerd door een particuliere operator, zijn maanmissie in vlammen boven de Stille Oceaan. In augustus vorig jaar stortte Ruslands eerste maanruimtevaartuig in tientallen jaren neer op de maan, nadat het uit de hand was gelopen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May