4.000 agenten nodig om werk goed te kunnen doen
26 Jan, 06:47
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie beantwoordt vragen. (Beeld: DNA TV)


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deelde donderdag tijdens de begrotingsbehandeling mee dat er 4.000 politieambtenaren nodig zijn om het werk naar behoren te kunnen doen. Momenteel bestaat het Korps Politie Suriname (KPS) uit ongeveer 2.600 leden. Amoksi zei dat om aan de behoefte te blijven voldoen op jaarbasis tot en met 2027 minimaal 250 rekruten opgeleid worden tot agent van politie. Daarnaast heeft het ministerie in zijn totaliteit behoefte aan 700 voertuigen. 

De bewindsman bracht in herinnering dat er een tijd was waarin een kleine politiepost tenminste over twee voertuigen beschikte en grote posten en gespecialiseerde diensten tenminste vier. “We werken ernaar toe dit niveau gefaseerd te bereiken”, stelde de minister. Het huren van voertuigen is volgens de bewindsman niet duurzaam en garandeert ook geen continuïteit. “Het aanschaffen van voertuigen is een duurzame oplossing.”

Amoksi zei dat het noodzakelijk is dat het ministerie meer financiële middelen krijgt op zijn begroting. Voor de veiligheid en bestrijding van de criminaliteit zijn er regionaal en integraal opgestelde veiligheidsplannen die met de beschikbare middelen worden uitgevoerd. Er is SRD 10 miljoen extra voor veiligheid op de begroting toegekend door de minister van Financiën & Planning.

De bewindsman erkende dat een betere afstemming tussen verschillende veiligheidsdiensten van groot belang is voor het waarborgen van de veiligheid en handhaven van de openbare orde. “Er is reeds een samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten die het veiligheidsplan uitvoeren. Deze zal gecontinueerd worden en er is continu overleg tussen de veiligheidsdiensten. Voor deze maand alleen zijn er al 3 overlegmomenten geweest”, deelde de minister mee.

De recente opleving van de criminaliteit in het binnenland en elders heeft volgens Amoksi de aandacht van de regering. Hij zei dat het de verantwoordelijkheid van de regering is om de veiligheid van alle burgers te garanderen ongeacht waar zij wonen. Ondanks de uitdagingen zet het KPS zich met al zijn ten dienste staande middelen in om de criminaliteit te beheersen. Amoksi deelde mee dat over de maand december 2023 531 aanhoudingen zijn verricht, 296 verdachten in verzekering gesteld, 422 dossiers doorgestuurd naar het OM, 280 roadblocks gehouden, 7 illegale vuurwapens in beslag genomen en 38 rijbewijzen ingevorderd.

Over veiligheidsvraagstukken waarmee diplomaten te kampen hebben zei Amoksi dat er door tussenkomst van het ministerie van Bibis afgestemd wordt met het KPS. Afhankelijk van de issue worden maatregelen getroffen. Daarnaast vindt de surveillance plaats bij de objecten zoals ambassades, consulaten en residenties van diplomaten. Edgar Sampie (ABOP/PL) zei dat veiligheid een bepaalde prijs heeft en dat de overheid bereid moet zijn om 100% te investeren in veiligheid. Hij verwacht dat na goedkeuring van de begroting er geen stakingen van brandweerlieden, KPS, Korps Penitentiaire Ambtenaren en andere onderdelen van het ministerie voorkomen in dit jaar. “We hebben genoeg gepleit voor meer middelen op de begroting, zodat het ministerie zonder beperkingen kan opereren.”

Melvin Bouva (NDP) vroeg wanneer de samenleving gaat merken dat het veiligheidsplan wordt uitgevoerd. Er zijn volgens hem uitgaven gepland die geen prioriteit genieten op dit moment zoals SRD 2 miljoen om een gebouw kapot te slaan, terwijl KPS geen auto’s heeft en agenten geen schoeisel hebben. Hij riep de minister op om meer ballen te tonen om de criminaliteit te bestrijden. Hierop zei Amoksi dat criminaliteit niet alleen bestreden wordt met het tonen van ballen. “Je moet ook middelen hebben, voertuigen op straat, de zichtbaarheid van de politie moet je kunnen verhogen. Die maatregelen worden getroffen, maar de middelen zijn nodig. Als voormalige politieagent weet ik dat het KPS grotendeels gemotiveerd is om het werk te doen en ik reken erop dat de beperkingen die we ervaren op het veld, de politiebureaus en het binnenland, opgeheven kunnen worden”, betoogde Amoksi.

Genevievre Jordan (ABOP/PL) wilde weten of veiligheid van de burgers werkelijk gegarandeerd is als politievoertuigen niet kunnen tanken. De minister zei dat dit vraagstuk al in orde is en dat er reeds toestemming is gegeven om door te tanken. Hij benadrukte wel dat Juspol duidelijkheid moet brengen in haar benzinevoorziening. “We zijn al begonnen met maatregelen te treffen en er zijn al resultaten voor wat betreft het terugbrengen van verspilling van benzine, want de benzinekosten drukken ook zwaar op de operaties van het ministerie”, stelde Amoksi. 

Op de vraag van Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, over wanneer de meer dan 300 politieambtenaren die onttrokken zijn vanuit KPS en geplaatst zijn bij friends and family teruggaan naar het korps, heeft de minister geen antwoord gegeven. Ook is de bewindsman niet ingegaan op waar deze agenten precies geplaatst zijn. Parmessar noemde dit principieel fout en zei dat de minister het parlement desavoueert door niet in te gaan op de vragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May