Beschamende ramingen op staatsbegroting 2024
25 Jan, 20:20
foto


Al twee weken zijn de beraadslagingen in het parlement gaande. De ontwerpbegroting 2024 wordt uiteindelijk goedgekeurd in het parlement. Om de essentie niet te missen, zal ik maar voorbij gaan aan de weinig verheffende onderlinge politieke steekspelletjes tussen de geachte leden.

Wat mij nadrukkelijk is opgevallen is dat een niet onaanzienlijk deel van de Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie hun ernstige bezorgdheid hebben geuit over de beschamende lage beramingen van een aantal beleidsmaatregelen bij sommige ministeries. Juist bij bepaalde ontwikkelingsprogramma's waar menigeen zou denken dat er meer financiële middelen zouden worden gereserveerd om de scheef gegroeide ontwikkeling versneld aan te pakken, zien we dat er meer wordt geknipt om middelen vrij te krijgen voor showprojecten aan de andere kant.

Het Directoraat Agrarische ontwikkeling Binnenland van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport zou een extra injectie moeten krijgen om juist daar de productiviteit en productie flink te stimuleren. Hierdoor zouden de mensen in het achterland op termijn juist uit de armoedige situatie kunnen geraken en ook een bijdrage kunnen leveren aan de nationale economie.

Het Directoraat Sport van hetzelfde ministerie komt er ook helemaal bekaaid van af. Op alle podia schreeuwt men het maar uit hoe ze de sportbeoefening in Suriname professioneel wil ontwikkelen, maar wanneer er middelen vrijgemaakt moeten worden om de daad bij het woord te voegen, is men in geen wegen of velden te bekennen.

De fysieke overheidsfaciliteiten in het binnenland en de districten zien er zeer beschamend uit en zijn helemaal niet representatief. Nu al kan gesteld worden dat de bedragen die op de begroting hiervoor zijn gereserveerd voor reparatie en nieuwbouw, gezien de inflatie al achterhaald zijn.

Als het hoogste politieke gezag bij verschillende gelegenheden aangeeft hoe er in de afgelopen drie jaren is bespaard en dat er nu extra middelen vrij komen ten behoeve van de nationale ontwikkeling, dan moeten de begrotingen van een aantal ministeries dringend worden herzien. De extra begrotingsondersteunende middelen vanuit het herstelprogramma van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) moeten ook aangewend worden om de ontwikkeling in het land aan te pakken.

Het veiligheidsaspect van de burgers in dit land moet ook serieus aangepakt worden. Het onderwijs in de districten en het binnenland moet extra aandacht van de centrale overheid krijgen. Hierbij denken we aan de kwalitatieve en kwantitatieve elementen binnen het onderwijs. Onderwijs faciliteiten als schoolgebouwen en leerkrachten woningen moeten uitgebreid worden en waar nodig renovatie van bestaande objecten. Daarnaast ook adequate aanvoer van  schoolmeubilair en leermiddelen. Het aspect van bijscholing van leerkrachten moet ook in de gaten worden gehouden. Zo krijg je gekwalificeerde leerkrachten die een betere job kunnen doen in het binnenland.
 
Het is allemaal leuk om te verkondigen dat we economische groei realiseren en dat we de nodige efforts plegen om de uitpuilende inflatie te beteugelen, maar uiteindelijk moet het volk ook kunnen meeprofiteren van al deze voordelen. Het volk heeft in de afgelopen drie jaren genoeg ingeleverd, dus het zou van enige politieke bereidwilligheid en moed getuigen als de regering nu een gebaar maakt naar het volk door extra middelen te reserveren om hun ontwikkeling  ter hand te nemen.

Ettiré Patra
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May