Parmessar wil opheldering aanvragen enorme lappen grond
23 Jan, 04:08
foto
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, overhandigt documenten aan de leiding van De Nationale Assemblee.


Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft diverse documenten overhandigd aan de leiding van De Nationale Assemblee over duizenden lappen grond die zijn aangevraagd door verschillende stichtingen. Uit uittreksels van de Kamer van Koophandel en Fabrieken blijkt, dat een aantal van deze stichtingen op naam staat van Vinodjkumar Sowdager. Parmessar zei maandag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling dat het niet alleen gaat om Mennonieten. Hij eiste duidelijkheid van de regering over ruim 560.000 hectare bos dat aanvragers willen omzetten tot landbouwgrond.

Het besluit om 560.000 hectare  (primaire) bos om te zetten tot landbouwgrond, is volgens Parmessar niet het prerogatief van een president en twee ministers. "Dit is een fundamenteel besluit over een belangrijke hulpbron. Ons bos kan niet in achterkamertjes worden afgenomen, verkocht of verdeeld. Dat moet in het daglicht van het huis van het volk geschieden. Grootschalige landbouwprojecten van deze aard dienen deel uit te maken van een Master Agriculture Plan. Waar zijn de landbouwplannen? Zijn er al afzetmarkten in het vizier? Welke overeenkomsten zijn gesloten? Alles is zo wazig en onduidelijk voorzitter, we eisen tekst en uitleg van de regering", stelde Parmessar.

Parmessar merkte op dat het hier nota bene ook gaat om mensenrechten. Er wonen inheemsen en tribalen (minimaal 8 dorpen) in het gebied dat wordt voorgesteld om het om te zetten in landbouwgrond. "Het grondenrechtenvraagstuk is nog niet eens opgelost. Hebben de mennonieten meer rechten dan de Inheemsen en de tribalen?" Er zijn aanvragen ingediend bij het Domeinkantoor met figuratieve kaarten. Er is ook correspondentie tussen het Kabinet van de President en het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

De kwestie van de Mennonieten is volgens Parmessar slechts een rookgordijn dat wordt opgeworpen. "Terwijl we ons bezighouden met de Mennonieten zijn er andere figuren, vermoedelijk friends and families die zich verschuilen achter stichtingen, die nog grotere lappen grond hebben aangevraagd. Terra invest, Stichting Kovu, Stichting Togliatti Vermogensbeheer, Stichting Gaziantep Vermogensbeheer, etc. Ik overhandig u een vijftal uittreksels van de heer Sowdager. Mijn vraag is dat de regering ons aangeeft hoeveel aanvragen en toewijzingen deze Stichtingen zijn toebedeeld".

Wat is het beleid van de regering over de primaire bossen die vernietigd zullen worden en "wij onze carbon credits hierdoor zullen verkwanselen? Kunnen wij niet in de kustvlakte de landbouwgronden klaarmaken en zo onze primaire bossen besparen? We moeten heel zuinig omgaan met onze schaarse primaire bossen", stelde Parmessar.

U kunt de uittreksels die zijn overhandigd hier downloaden.
pdf-icon.gif Uittreksels_stichtingen_V._Sowdager__.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May