Syndicaat: Minister Ori belooft uitbetaling salaris
23 Jan, 14:56
foto


Minister Henry Ori heeft in een schrijven laten weten dat hij het betreurt, dat de uitbetaling van het salaris van leerkrachten die in oktober in dienst zijn genomen, vooralsnog is uitgebleven. Volgens de minister komt dit, vanwege afspraken die zijn gemaakt tussen het ministerie van Financiën en het IMF, met betrekking tot nieuw aan te werven personeel (bij MinOWC?). 

Hij garandeert in een schrijven, dat leerkrachten die in oktober in dienst zijn getreden, eind januari zullen worden uitbetaald. Wat precies bedoeld wordt met leerkrachten die in oktober in dienst zijn getreden, is heel vaag, want ook leerkrachten die al in dienst zijn bij MinOWC, maar van voj naar vos zijn overgestapt, hebben geen salaris ontvangen. Zo ook leerkrachten die van bijzonder onderwijs naar openbaar onderwijs zijn overgestapt. Ook zij worden uitbetaald door de overheid en niet door hun instantie, dus zij zitten al in het systeem van de overheid. Wat gaat er mis om de betaling voort te zetten? Dan hebben wij zeker ook nog de parttimers die op hun vergoeding wachten, overuren die nog moeten worden uitbetaald en od-uren. Covid-19 heeft in een klap alle pijnpunten van niet innovatief zijn, onthuld. Dat nu nog blijkt dat werkarmen binnen MinOWC de nieuwe wereld nog niet zijn ingetreden, zegt veel van ons onderwijsniveau.

Volgens de minister blijft het op tijd betalen van salarissen nog altijd een uitdaging, hoewel mutaties en overplaatsingen volgens zijn zeggen, op tijd worden verwerkt. Hij meent dat de oorzaak van het niet op tijd betalen van salarissen te wijten is aan  externe actoren, waar het ministerie afhankelijk van is. In zijn schrijven is duidelijk naar voren gekomen, dat alle betrokken ministeries uitkijken naar innovatie in de keten van administratieve procedures om de betaling aan werkers te bespoedigen. Zelf weten wij als organisatie, dat de minister voorstander hiervan is.

Verbazingwekkend is dat de minister in zekere mate in zijn schrijven aangeeft, dat hardwerkende leerkrachten in aanmerking kunnen komen voor betere voorzieningen en evenzo voor betere gezondheidszorg. Deze voorspelling doet hij, in het kader van het Public Sectorp Reform, maar wat hij tegelijkertijd doet, is dat hij aangeeft dat hij afstand neemt van de eis van onze organisatie over de Premiumkaarten. Hij vindt dat het een aangelegenheid is van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid. 

Het is moeilijk te snappen hoe deze minister zo makkelijk zaken van zich afschuift. Hij neemt wel het initiatief om discussies te gaan voeren, om eindtijd van scholen naar 15:00 uur te brengen.
Als jonge organisatie zullen wij zeker samen met onze moederorganisatie, de COL, nauwlettend elke situatie betreffende onze onderwijsgevenden, blijven volgen en waar nodig de belangen van onze doelgroep serieus proberen te behartigen.

Jolanda Kerdijk
Trekker Syndicaat voor Onderwijsgevenden
Wi Sa Strei

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May