Guyana: Onderzoek brand Mahdia toont veel fouten
22 Jan, 10:45
foto
Op deze foto, verstrekt door Guyana's Department of Public Information, is de slaapzaal van een middelbare school in Mahdia, te zien die op maandag 22 mei 2023 in brand is gestoken.


Een overheidscommissie in buurland Guyana, belast met het onderzoeken van een brand waarbij twintig kinderen omkwamen op een inheemse kostschool, ontdekte meerdere fouten en systematische mislukkingen. In het rapport dat vrijdag aan president Irfaan Ali werd gepresenteerd, werd opgeroepen tot hervormingen om een herhaling van de dodelijke brand uit 2023 te voorkomen. 

Er werd vastgesteld dat er vertraging was bij het zoeken naar hulp en het contacteren van de brandweerkazerne, en dat toen er hulp arriveerde, er problemen waren met de beheersing van de menigte en de toegang naar de slaapzaal in de stad Mahdia, vlakbij de grens met Brazilië.

In het rapport werd ook opgemerkt dat er een gebrek aan watervoorziening was en dat er "onvolkomenheden" waren in de dienstverlening van de brandweer en de brandbestrijdingsapparatuur.

"Deze factoren droegen bij aan de snelheid van de brand", aldus Brig. Generaal Joseph Singh, commissievoorzitter en gepensioneerde stafchef van het leger.

Het rapport bevestigde dat de brand in mei 2023 opzettelijk was aangestoken door een 15-jarige student, die later werd gearresteerd en beschuldigd van meerdere moorden. Negentien studenten en het zoontje van de slaapzaalmanager stierven. Minstens 14 andere studenten jonger dan 18 jaar werden gered uit het brandende gebouw van één verdieping.

Onderzoekers ontdekten dat veel van de ramen van de slaapzaal ijzeren roosters hadden om ongewenste volwassen bezoekers buiten te houden, en in paniek geraakte slaapzaalfunctionarissen konden de sleutels van vijf deuren zonder roosters niet op tijd vinden om mensen te redden.

Het rapport noemde 'menselijk falen' te midden van 'chaotische en alarmerende omstandigheden'.

De politie heeft uitgelegd dat er roosters op de ramen zijn geplaatst om te voorkomen dat sommige tienermeisjes 's nachts en in het weekend ontsnappen om te socialiseren met mijnwerkers die goud, diamanten en contant geld laten zien in pogingen om meisjes te verzorgen voor seksuele gunsten. De commissie betoogde dat een dergelijke cultuur moet veranderen, aangezien de daden plaatsvinden "met de stilzwijgende steun van familieleden die financieel profiteren van dergelijke regelingen."

President Ali herhaalde de oproep tot een cultuurverandering onder studenten en volwassenen, en merkte op dat onderwijsambtenaren en andere autoriteiten te maken krijgen met "enorme problemen in het gedragspatroon en de veranderingen op veel scholen, en dat we nu moeten proberen te zien hoe we een hogere mate van discipline kunnen integreren via een systemische interventie."

De regering van Guyana bouwt slaapscholen om studenten uit plattelandsgemeenschappen te huisvesten, terwijl hun ouders dagelijkse klusjes doen, zoals jagen en landbouw. Maanden na de brand zeiden overheidsfunctionarissen dat ze 25.000 dollar zouden betalen aan de ouders van elk van de kinderen die bij de brand omkwamen, als onderdeel van een schikking.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May