Ayodhya: Religieus spektakel opening van Ram-tempel
22 Jan, 02:51
foto
Waar in 1989 nog de Babri-moskee stond, staat vandaag de dag de Ram mandir. (Getty Images)


Vandaag, maandag, wordt een grote tempel voor de hindoegod Lord Ram geopend op een plek in India waarvan miljoenen denken dat het zijn geboorteplaats is, in een religieus spektakel onder leiding van premier Narendra Modi, maanden voordat hij op zoek gaat naar een zeldzame derde ambtstermijn bij verkiezingen.

De bouw van de tempel is een 35 jaar oude, centrale belofte van Modi’s Hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) en een controversiële politieke kwestie die de partij naar bekendheid en macht heeft helpen katapulteren.

Hindoegroepen portretteren de inauguratieceremonie in de noordelijke stad Ayodhya als het hoogtepunt van het ontwaken van de hindoes na eeuwen van onderwerping door islamitische en koloniale machten.

Het wordt ook gezien als de virtuele lancering van de herverkiezingscampagne van de diep religieuze sterke man Modi voor de algemene verkiezingen die in mei plaatsvinden.

De tempellocatie werd tientallen jaren lang hevig betwist, waarbij zowel hindoes als moslims er aanspraak op maakten, en was een brandpunt van geweld, nadat een hindoeïstische bende in 1992 een 16e-eeuwse moskee verwoestte die daar stond.

De Indiase meerderheid van de hindoes zegt dat de plek de geboorteplaats is van Lord Ram, en voor hen heilig was lang voordat moslim Mughals ter plekke een tempel met de grond gelijk maakten en daar in 1528 de Babri Masjid of moskee bouwden.

In 2019 droeg het Hooggerechtshof het land over aan hindoes en beval de toewijzing van een apart perceel aan moslims.

Maandag zal Modi deelnemen aan het hoogtepunt van de rituelen om de tempel in te wijden, waarvoor naar verwachting duizenden leden van de BJP en haar dochterondernemingen, religieuze leiders en toegewijden uit het hele land in Ayodhya zullen samenkomen.

Enkele van de beste Indiase zakenleiders, filmacteurs en sporters zijn ook uitgenodigd voor de inwijding, aldus de organisatoren.

Religieuze uitgifte, politieke controverse
"De Heer heeft mij tot een instrument gemaakt om het hele volk van India te vertegenwoordigen tijdens de wijding", zei Modi op X toen hij elf dagen lang speciale rituelen begon voorafgaand aan de inauguratie. Modi noemt het een 'historisch moment' wanneer Lord Ram zijn plaats in zijn grote tempel zal innemen en heeft er bij de Indiërs op aangedrongen om op maandagavond lampen aan te steken in hun huizen en tempels in de buurt en opnieuw Diwali te vieren, het hindoeïstische lichtfestival dat gewoonlijk in India valt. Oktober november.

"De inwijding van de tempel voelt meer als het lanceren van de algemene verkiezingscampagne dan als een religieus ritueel", zegt Prithvi Datta Chandra Shobhi, een politiek commentator die lesgeeft aan de Krea Universiteit in Zuid-India.

"De premier lijkt de rol te vervullen van een keizer die een groot ritueel offer brengt", zei hij.

De tempel is gebouwd op een terrein van 1,08 hectare in een complex van 28,33 hectare en alleen de eerste fase is gereed. De tweede en laatste fase zal naar verwachting in december 2025 worden afgerond.

Het project kost naar schatting 15 miljard roepies (US$181 miljoen) en wordt volledig gefinancierd door donaties uit het land.

India is getuige geweest van een emotionele uitbarsting onder hindoes voorafgaand aan de wijding, waarbij in woonkolonies en op markten heilige vlaggen wapperden, speciale gebeden werden organiseerden en werden plannen gemaakt om de live-uitzending van de gebeurtenis van maandag op grote schermen te vertonen.

De inauguratie heeft ook geleid tot een politieke controverse met grote oppositiepartijen, waaronder het belangrijkste oppositiecongres, waarbij de uitnodigingen voor deelname werden afgewezen omdat het was omgezet in een politiek Modi-evenement.

Moslimgroepen waren niet blij met het vonnis van de rechtbank uit 2019 waarin de site aan hindoes werd toegekend, maar zeiden dat ze het 'met nederigheid' zouden accepteren. Bijna vijf jaar later gaven ze aan dat ze verder waren gegaan.

"De bouw van de tempel gaat door volgens de aanwijzingen van het Hooggerechtshof, dus we zijn er blij mee. Ik denk niet dat er enig gevoel van kwade wil bestaat in de moslimgemeenschap", zegt Zufar Ahmad Faruqi, hoofd van de Indo-Islamitische Culturele Stichting die een nieuwe moskee bouwt in Ayodhya, ongeveer 25 km van de tempel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May