Regering zoekt nieuwe financiering elektrificatie dorpen
20 Jan, 00:57
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen.


Diverse Assembleeleden hebben indringende vragen gesteld tijdens de begrotingsbehandeling over het stopzetten van de financiering van een zonne-energie project waarbij 50 dorpen in het binnenland voorzien zouden worden van permanente stroom. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen bevestigde vrijdag in De Nationale Assemblee dat door schuldherschikking met India, de financiering stopgezet is. Het ministerie heeft intussen voor 10 Inheemse dorpen in Zuid-Suriname financiering gevonden voor stroom, water en telecommunicatie.

De Assembleeleden Edgar Sampie en Genevievre Jordan (ABOP/PL) waren nogal fel over de stopzetting van de creditline. Sampie stelde dat de minister niet eens op de hoogte was gesteld dat de financiering stopgezet zou worden. Jordan vroeg zich af waarom juist het project van elektrificatie Binnenland de dupe is geworden. Zij voerde aan dat de noden in het binnenland hoog zijn. De uitvoering van het project was reeds begonnen. Abiamofo deelde mee dat het project uitgevoerd zal worden, waarbij naar mogelijkheden worden gezocht.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voerde aan dat de financiering van drie projecten bij de schuldherschikking niet meer doorgaan. Dit is het resultaat van de onderhandelingen die gevoerd moesten worden. De financiering van EBS-project voor verbetering van het transmissienetwerk en opwekken van energie (US$ 27.5 miljoen) en het Melkcentrale Project voor ruim US$ 11 miljoen, zijn ook stopgezet. Voor het elektrificatieproject van de 50 dorpen was de lening die is herschikt US$ 35.8 miljoen.

De schulden zijn herschikt, in maart 2023 en juni 2023. Bij de schuldherschikking is onder andere overeengekomen dat de looptijd van de oude leningen zijn verlengd en dat terugbetaling van de hoofdsom in juni 2029 plaatsvindt, in lijn met het macro-economisch raamwerk van het IMF-programma. Na de schuldherschikking is er communicatie geweest met de regering van India om de lopende projecten uitgevoerd te krijgen. Er zijn nog wat administratieve uitdagingen en de gesprekken hierover zijn gaande met de Regering van India. Ramdin benadrukte dat de projecten niet van de baan zijn, maar er worden andere mogelijkheden bekeken om ze alsnog uit te voeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May