ASFA wil betere inning belastinggelden
15 Jan, 09:05
foto
ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hoopt dit jaar op een betere inning van belastingmiddelen. Ook de uitvoering van de Public Sector Reform (PSR) geniet prioriteit. “Maar ik verwacht daar niet veel van,” zegt ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk sceptisch.

Voorts ziet de organisatie graag dat de NRA-maatregelen consequent zullen worden doorgevoerd en de handhaving ervan versterkt wordt. NRA staat voor National Risk Assessment en heeft betrekking op de risico’s van money laundering en terrorismefinanciering in Suriname.

Meer consumptieve bestedingen
Het aantal leden van de ASFA is in de afgelopen jaren stabiel gebleven en ligt nu rond de 110. Op de vraag hoe de vooruitzichten zijn voor de Surinaamse fabrikanten, zegt Bilkerdijk tegen Starnieuws: “Het is koffiedik kijken. De verwachting is wel dat de overheid flink met geld zal strooien. Dat betekent dat er meer bestedingsinkomsten zullen zijn. Maar dat is geen rechtstreekse groei voor de verkoop van lokale producten. Integendeel betekent het meer import, omdat de bestedingen erg consumptief zijn,” stelt hij.

Beter jaar voor de handel
Over het algemeen denkt Bilkerdijk dat dit jaar een beter jaar kan worden voor de economie, met name de (import)handel. De grootste uitdagingen van het vorige jaar waren de instabiele koers, maatregelen die op grond van de IMF-verplichtingen moesten worden doorgevoerd en de bijstelling van sociale wetgeving. Dat heeft vooral een grote druk gezet op de kleine en middenstandsondernemingen (KMO’s).

Zuiveren wetgevingsproducten
Een van de grootste knelpunten die de fabrikantenorganisatie dit jaar verholpen wil zien, is het zuiveren van wetgevingsproducten, zodat die daadwerkelijk kunnen worden doorgevoerd. Het versterken van handhavingsorganen ziet de ASFA eveneens als een van de grootste prioriteiten. “We doen ook een dringend beroep op de regering voor etnische inclusiviteit’!” zegt Bilkerdijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May