Jordan vraagt grondige doorlichting Onderwijsinspectie
14 Jan, 00:56
foto
Assembleelid Genevievre Jordan hield een fel betoog over vooral de onderwijssituatie in Marowijne.


Een grondige doorlichting van de afdeling Onderwijsinspectie, en waar nodig deze toe te rusten met de nodige kennis en knowhow. Dit voorstel deed Assembleelid Genevievre Jordan (ABOP/PL) vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling van het dienstjaar 2024.

De volksvertegenwoordiger vroeg ook om een nauwere betrokkenheid van de inspectie bij het innovatieproces van het onderwijs. Vernieuwingen van het onderwijs noodzaken namelijk om de afdeling Inspectie te transformeren naar een professioneler apparaat dat in staat is landelijk de kwaliteit te bewaken, betoogde Jordan. Zij stelde dat deze afdeling belast is met het toezicht en de controle op het onderwijs, óók op de basisscholen in het binnenland. Zij vroeg zich af of de inspectie wel regelmatig verslag doet over de handhaving en verbetering van het kwaliteitsproces op scholen in met name het binnenland, want in geen jaren is daar controle van inspectie geweest.

SRD 16 miljoen voor schoolgebouwen
Tijdens de begrotingsbehandeling stelde Jordan de opgenomen begrotingsaanvragen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur aan de kaak. Een bedrag van SRD 16 miljoen zal volgens de ontwerpbegroting voornamelijk worden besteed aan herstelwerken aan openbare scholen, internaten, dienstwoningen in Boven-Suriname. Nieuwbouw of afbouw van scholen, herstelwerken aan drie openbare scholen in Sipaliwini, maar ook aan gebouwen en terreinen van het ministerie, alsook scholen en internaten in overige districten. Volgens Jordan zijn er jaarlijks middelen beschikbaar, echter is in werkelijkheid weinig van de herstelwerkzaamheden te zien.

School te Bigiston afschrijven
Sinds zij parlementariër is, vraagt Jordan aandacht voor scholen in Marowijne die gerenoveerd moeten worden. Intussen is het zo erg met een school te Bigiston, dat deze helemaal kan worden afgeschreven. “Daar moet een heel nieuwe school komen, want het gebouw is niet meer geschikt voor het verzorgen van adequaat onderwijs”, sprak het DNA-lid. Zij stelt voor om in de ontwerpbegroting exacter aan te geven welke scholen worden hersteld met de aangevraagde middelen. Voorts wil ze een overzicht van scholen en internaten die het afgelopen jaar zijn hersteld. Het vorige jaar was een bedrag van ruim SRD 13 miljoen beschikbaar gesteld.

Versterking stichtingen
Ook voor wat betreft de financiële versterking aan stichtingen wil het Assembleelid meer duidelijkheid van onderwijsminister Henry Ori. Het ministerie ondersteunt elk jaar enkele stichtingen, die vanwege het werk een relevante bijdrage leveren aan het departement. Het komende jaar zal dit programma aan een evaluatie worden onderworpen. Waar nodig zullen beleidskaders voor versterking van de subsidies worden opgesteld. “Om hoeveel stichtingen gaat het en welke werkzaamheden worden er verricht? Is deze evaluatie inmiddels verricht en hoe zouden de beleidskaders voor deze stichtingen eruit moeten zien? Zouden meer stichtingen die ook een wezenlijke bijdrage leveren aan het werk van het ministerie zich mogen aanmelden voor subsidie?” vroeg Jordan.

Schoolvoeding SRD 6 miljoen
Voor schoolvoeding is voor dit jaar SRD 6 miljoen geraamd. Jordan wil weten op welke scholen dit project zal worden uitgevoerd en vroeg aan de minister of dit bedrag toereikend is. Ook bij volwassen educatie blijkt er een probleem te zijn met de betaling van leerkrachten. Door achterstallige betalingen aan deze onderwijsgevenden kunnen cursisten niet naar school. “Is dit probleem opgelost. Zo niet, kunnen de leerkrachten spoedig hun betaling tegemoet zien?”, vroeg Jordan, die ook de mogelijkheid besprak om in Marowijne volwassen educatie op te starten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May