Minister Sewdien optimistisch over export naar Barbados
13 Jan, 08:42
foto
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (l) en de Barbadiaanse minister van Buitenlandse Handel, Sandra Husbands.


Suriname, Guyana en Belize zijn volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in de positie om de Caricom te voorzien van voldoende voedsel. Sewdien geeft aan dat de regio een markt van 15 miljoen mensen beslaat. De vliegroute waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in december 2023 naar Barbados is gestart, is cruciaal voor de voedselvoorziening binnen de Caricom. 

Suriname zal van 23 tot en met 25 februari aanstaande participeren aan de Agrofest op Barbados. Sewdien is optimistisch over de vooruitzichten voor het land. “Het is nu heel makkelijk voor ons om met de nationale carrier daarnaartoe te gaan met voldoende Surinaamse producten. Barbados wacht op ons. Suriname zal alle kansen benutten.”

Alle landbouwministers van de Caricom zijn frequent met elkaar in overleg om diverse vraagstukken te bespreken en het streven van de organisatie is erop gericht om eind 2025 de voedselimportrekening met 25 procent te verminderen. Bij de inaugurele vlucht van de SLM via Guyana naar Barbados, zei Sewdien dat het gaat om een omzet van anderhalf miljard Amerikaanse dollars.

Sewdien zegt dat er reeds twee jaar aan wordt gewerkt om de lijn naar Barbados te openen en Surinaamse producten te promoten. De export komt geleidelijk aan op gang. “Er zijn een aantal bedrijven die vis exporteren. De Food and Agriculture Industries exporteert nu twee containers bacoven per week, wat opgevoerd zal worden naar vier containers.” Over de rijstproductie zegt hij dat er het afgelopen seizoen 50 procent meer is ingezaaid. Het plan is om het komende seizoen de onbenutte arealen volledig te benutten voor een nog grotere oogst.

Sewdien geeft aan dat niet alle producten via de zee geëxporteerd kunnen worden. Hij noemt in deze de export van vers fruit en groenten. De snelheid van luchttransport zorgt ervoor dat groenten en fruit sneller en vers op de markt kunnen worden gebracht. Daarnaast biedt luchtvracht flexibiliteit in leveringsschema's. Suriname heeft van Barbados de goedkeuring om 12 soorten groenten en fruit te exporteren.

Er wordt volgens Sewdien veel gedaan om te investeren in de agrarische sector en de voedselveiligheid te bevorderen. “We moeten ons houden aan de fytosanitaire voorwaarden volgens de internationale normen en standaarden.” Het gaat in deze om maatregelen en regels met betrekking tot de gezondheid van planten. Bij de export van landbouwproducten zijn fytosanitaire voorwaarden, zoals inspecties en certificeringen van groot belang om de verspreiding van plantenziekten en plagen te voorkomen, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May