Gajadien ingenomen met verrichtingen regering
12 Jan, 02:55
foto
Asis Gajadien, voorzitter van de begrotingscommissie, donderdag in De Nationale Assemblee.


Asis Gajadien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, is blij met de resultaten die de regering heeft geboekt. Bij de begrotingsbehandeling van 2024 gisteren zei hij dat het de regering na bijkans 3.5 jaar gelukt is om een begroting in te dienen met een begrotingstekort van 4%. Gajadien gaf op basis van de uitgangspositie van de regering in 2020 met een enorme schuldpositie, hoge inflatie en hoog begrotingstekort er nu een begroting is waarbij er een uitgangspunt is van groei.

Gajadien zei dat de regering geprezen wordt voor het begrotingstekort van 4%, maar ook de samenleving die volgens hem ziet dat er eindelijk een regering is die de noodsituatie verbetert. Hij gaf aan dat voor 2024 voor directe belastingen een ruime toename is van invoerrechten met SRD 1.8 miljard, maar dat er ruimte is voor meer. Gajadien stelde dat voor de btw SRD 4.4 miljard was begroot in 2023 en wilde weten of dit is gerealiseerd. Voor dit jaar is SRD 5.5 miljard geprojecteerd, maar kan volgens Gajadien op SRD 6-7 miljard komen bij een goede uitvoering. Aan de inkomstenzijde noemde de commissievoorzitter ook meevallers met de ontwikkeling van olie- en gassector.

Bij de uitgaven merkte Gajadien op verplichtingen niet consistent worden doorgevoerd door alle ministeries, waardoor gelden overgemaakt worden maar niet voldoende zijn om projecten uit te voeren. Hij zei dat bij verschillende instanties de operationele uitgaven toenemen. Zo vormen de operationele uitgaven van het ministerie van Justitie en Politie vormen bijna 19% van de totale operationele uitgaven. Gajadien wilde weten of de toename komt vanwege de aanpassing van de lonen of andere zaken. Ook moet er volgens hem gekeken worden naar het rendement van deze instanties.

Gajadien deelde mee dat DNA nu op het punt staat om samen met het ministerie van Financiën & Planning, de Rekenkamer en CLAD de sloten van voorgaande begrotingen te behandelen. Hij merkte op dat jarenlang het zo is geweest dat de sloten van de begrotingen niet behandeld worden. De sloten werden achteraf vastgesteld zonder een degelijke behandeling waarbij de regering verantwoording heeft afgelegd over wat goedgekeurd was en wat er is gedaan. Nu wil het parlement voldoen aan deze wettelijke regeling. Volgens hem moet er gezorgd worden dat er goede verantwoording plaatsvindt van staatsmiddelen. 

Er is besloten om de sloten tot en met 2019 middels een machtigingswet af te sluiten en vervolgens van 2020 en 2021. Echter zal er wel ervoor gezorgd worden dat de begrotingsrekeningen van 2023 volgens de comptabiliteitswet op tijd afgerond worden en bij de eerstvolgende begrotingsbehandeling behandeld wordt. Gajadien zei dat dit een historisch feit zal zijn en riep alle betrokkenen op om bij te dragen aan het afronden van de begrotingsrekeningen. Voor de begroting van 2023 is uitgezet dat de begrotingsrekening voor eind februari afgerond worden, zodat de Rekenkamer voor 15 juni kan afronden.

Melvin Bouva (NDP) merkte op dat Gajadien geen kritische vragen heeft gesteld over het beleid en doet alsof alles goed gaat. Hij had graag dat Gajadien het had over de gezondheidszorg en het veiligheidsvraagstuk. Fractiegenoot Ebu Jones zei dat dit de vierde begroting is en elke keer wordt aangegeven hoe geweldig de regering het doet, maar dat geen enkel ministerie dat geld krijgt wat nodig is om voor de samenleving te werken.

Gajadien zei hierop dat normvervaging leidt tot verval en dat herstel veel tijd en moeite kost, maar dat zij die gezorgd hebben voor het normverval de grootste schreeuwers worden die vragen wat er wordt gedaan, terwijl zie niets hebben gedaan. Gajadien benadrukte weer dat vanwege wat er nu gedaan is de regering koopkrachtversterking kan geven en dat er woningbouwprogramma’s uitgevoerd worden. “Het kan zijn dat kleine delen niet zien wat bereikt is, maar het ligt niet aan mij om brillen gratis te verstrekken”. Gajadien ging verder door te stellen dat in de coalitie afgesproken is wie wat bespreekt en dat aangekaart zal worden als het niet gaat. Hij is echter de regering erkentelijk voor dat binnen 3.5 jaar de samenleving hoop is gegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May