Ecuador: Gevangenen gijzelen bewakers na ontsnapping drugsbaron
09 Jan, 18:18
foto
Een door de strijdkrachten van Ecuador beschikbaar gestelde foto toont soldaten van de Marine-infanterie terwijl ze een operatie uitvoeren na een rel in de Litoral Regional Prison in Guayaquil, Ecuador.


De veiligheidstroepen van Ecuador proberen de orde te herstellen in ten minste zes gevangenissen waar maandag rellen uitbraken. Gevangenen hebben naar verluidt een aantal gevangenisbewakers gegijzeld en gedreigd hen te vermoorden als soldaten worden ingezet om de controle over de gevangenissen terug te krijgen.

Vier politieagenten werden ook ontvoerd nadat president Daniel Noboa de noodtoestand had uitgeroepen.

De onrust werd aangewakkerd door de ontsnapping van de beruchte bendebaas die bekend staat als Fito.

Ambtenaren zeiden dat Fito, wiens echte naam Adolfo Macías Villamar is, zondagochtend niet in zijn cel was toen de politie arriveerde om hem naar een andere gevangenis op hetzelfde terrein te verplaatsen.

Een huiszoeking in de streng beveiligde vleugel waar hij werd vastgehouden heeft tot nu toe geen spoor van hem opgeleverd.

Regeringswoordvoerder Roberto Izurieta zei dat Fito, die de machtige bende Los Choneros leidt, getipt was dat hij op het punt stond te worden overgebracht uit de gevangenis van La Regional, waar hij in een ruime cel woonde, geschilderd in vrolijke kleuren en versierd met muurschilderingen.

Er wordt aangenomen dat hij enkele uren vóór zijn geplande overplaatsing is ondergedoken. Twee gevangenisbewakers zijn gearresteerd op verdenking van het helpen ontsnappen van Fito.

De 44-jarige leidt Los Choneros, een machtige gevangenisbende die vermoedelijk achter veel van de dodelijke rellen en gevangenisgevechten zit die de afgelopen jaren in de gevangenissen van Ecuador zijn uitgebroken.

Ook al opereert de topbaas van achter de tralies, de macht van Los Choneros beperkt zich niet tot Ecuadoraanse gevangenissen. Bendeleden houden zich ook bezig met contractmoorden, afpersing en drugshandel in het hele land.

De groep heeft ook een alliantie gesmeed met het machtige Mexicaanse drugskartel Sinaloa, dat cocaïne vanuit buurland Colombia via de havensteden van Ecuador naar de VS en Europa smokkelt.

Fito nam de leiding van de bende over nadat de vorige baas, Jorge Luis Zambrano, in 2020 werd vermoord.

Hoewel hij zich aanvankelijk relatief onopvallend had gehouden, leek hij de autoriteiten te beschimpen in een 'narcocorrido', een ballade waarin zijn criminele daden werden geprezen en die in september werd uitgebracht.

In de video zingen twee zangers en Fito's dochter over de toewijding van de baas aan zijn familie en degenen die loyaal aan hem zijn, waarbij ze erop aandringen dat hij "een slechte pers" krijgt.

De simpele opname, gemaakt in weerwil van een verbod op elektronische apparaten in de gevangenis, toont ook hoe Fito op de binnenplaats van de gevangenis ontspant met medegevangenen en een vechthaan aait.

Zijn ontsnapping is een klap voor de regering van president Noboa, die in november werd beëdigd na het winnen van een verkiezing die werd aangetast door de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio.

Villavicencio had gemeld dat hij doodsbedreigingen van Fito had ontvangen, slechts enkele dagen voordat hij werd doodgeschoten tijdens het verlaten van een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito.

Noboa heeft maandag de landelijke noodtoestand voor twee maanden afgekondigd, evenals een avondklok, in een poging het geweld te beteugelen dat is uitgebroken in de nasleep van Fito's ontsnapping.

Er wordt gezocht naar drie politieagenten die tijdens hun dienst in de stad Machala zijn opgepakt door mannen die in een ongemarkeerde auto reden. Een andere officier werd ontvoerd in de hoofdstad Quito.

Er zijn ook berichten geweest over een aantal explosies in de stad Cuenca, waarbij pamfletten ter plaatse werden gedropt waarin werd geëist "en een einde te maken aan gevangenis overplaatsingen".

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May