Oscar Pistorius na elf jaar voorwaardelijk vrijgelaten
05 Jan, 14:50
foto
Oscar Pistorius verlaat het Hooggerechtshof van North Gauteng op 14 juni 2016 in Pretoria, Zuid-Afrika. (Getty Images)


Paralympiër Oscar Pistorius is voorwaardelijk vrijgelaten uit een Zuid-Afrikaanse gevangenis, bijna elf jaar nadat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp had vermoord. Ambtenaren bevestigden dat Pistorius vrijdagochtend "thuis" was, nadat hij de helft van zijn ruim dertien jaar durende straf had uitgezeten.

De moeder van Reeva Steenkamp zei dat ze de beslissing accepteerde om de voormalige atleet vrij te laten, maar voegde eraan toe dat haar familie degene was die "een levenslange gevangenisstraf uitzit".

Pistorius, nu 37, schoot Steenkamp in 2013 meerdere keren door een deur. De dubbel geamputeerde beweerde later dat hij haar voor een inbreker had aangezien.

Pistorius werd uiteindelijk in 2015 veroordeeld voor moord nadat een hof van beroep een eerder vonnis wegens dood door schuld had vernietigd.

Voorwaarden voorwaardelijke vrijlating
Volgens de Zuid-Afrikaanse wet hebben alle daders recht op vervroegde vrijlating, onder bepaalde voorwaarden, zodra ze de helft van hun totale straf hebben uitgezeten, die voor Pistorius uiteindelijk werd vastgesteld op dertien jaar en vijf maanden.

Totdat zijn straf in 2029 afloopt, zal hij onder strikte regels leven: hij moet bepaalde uren van de dag thuis blijven en mag hij geen alcohol drinken. Ook mag hij niet met de media spreken.

Daarnaast zal Pistorius therapie nodig hebben om problemen rond gendergerelateerd geweld en woede aan te pakken.

Er wordt aangenomen dat hij in het huis van zijn oom Arnold Pistorius is gaan wonen in een chique buitenwijk van de hoofdstad Pretoria.

Terwijl hij in de gevangenis zat, bestuurde Pistorius een tractor op het terrein, werkte hij in de bibliotheek en maakte hij de cellen van gevangenen schoon, volgens juridische documenten aangehaald door de Zuid-Afrikaanse journalist Karyn Maughan.

Ook maatschappelijk werkers en psychologen schreven positieve berichten over hem, vertelde ze aan het BBC-programma Newsday.

June Steenkamp zei in een verklaring dat de familie 'altijd heeft geweten dat voorwaardelijke vrijlating deel uitmaakt van het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem' en 'altijd heeft gezegd dat de wet zijn beloop moet hebben'.

Ze zei dat ze de voorwaarden verwelkomde die werden opgelegd door de parole board, die "Barry en mijn geloof in het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem bevestigden", verwijzend naar haar overleden echtgenoot.

Maar ze vroeg: "Is er gerechtigheid geweest voor Reeva? Heeft Oscar genoeg tijd uitgezeten? Er kan nooit gerechtigheid zijn als je geliefde nooit meer terugkomt, en geen enkele tijd die is uitgezeten zal Reeva terugbrengen. Wij, die achterblijven, zijn degenen die een levenslange gevangenisstraf uitzitten."

Ze voegde eraan toe: "Mijn enige wens is dat ik mijn laatste jaren in vrede mag leven, terwijl mijn focus blijft liggen op de Reeva Rebecca Steenkamp Foundation, om Reeva's nalatenschap voort te zetten."

Pistorius ging in oktober 2014 voor het eerst de gevangenis in, kort na zijn eerste veroordeling. Er was een periode tussen 2015 en 2016 waarin hij onder huisarrest werd vrijgelaten voordat zijn veroordeling werd gewijzigd en de straf werd verlengd.

De onderbenen van Pistorius werden geamputeerd toen hij nog geen jaar oud was vanwege een aangeboren aandoening: hij werd geboren zonder fibula's, het kleinste van de twee onderbeenbeenderen. Vervolgens vertrouwde hij op protheses en werd hij een wereldberoemde atleet die bekend staat als de "blade runner".

Hij had een succesvolle carrière op de baan, eerst op de Paralympische Spelen, waar hij meerdere keren goud won en vervolgens zijn reputatie versterkte nadat hij in 2012 op de Olympische Spelen in Londen tegen niet-gehandicapte atleten had gestreden. De moord op Reena Steenkamp slechts zes maanden later, en de daaropvolgende processen domineerden de krantenkoppen over de hele wereld.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van correctionele diensten zei dat de voormalige ster, ondanks zijn grote publieke bekendheid, zal worden behandeld als ieder ander die voorwaardelijk vrij is.

Reena Steenkamp, die 29 was toen ze stierf, was afgestudeerd in de rechten en een succesvol model. Ze werkte ook als tv-presentator en verscheen in een realityshow 'Tropika Island of Treasure'.

Ze was van plan om na haar afstuderen een advocatenkantoor op te richten om mishandelde vrouwen te helpen. Ze was drie maanden in haar relatie met Pistorius toen hij in de vroege uren van 14 februari 2013 vier schoten afvuurde met een pistool door de deur van een toiletruimte in zijn huis in Pretoria.

Ze stierf vrijwel onmiddellijk.

De staat heeft Pistorius beschuldigd van moord, maar hij werd in 2014 veroordeeld voor het lichtere misdrijf van doodslag of doodslag.

Het jaar daarop veranderden rechters van het Hooggerechtshof zijn veroordeling in moord, waarbij ze zeiden dat zijn versie van de gebeurtenissen inconsistent en onwaarschijnlijk was en dat hij "had geschoten zonder een rationele of oprechte angst te hebben dat zijn leven in gevaar was".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May