BEP: A tafra musu drai in 2024
04 Jan, 22:43
foto


A tafra musu drai. Dat is de verwachting van de BEP voor dit nieuwe jaar. Een ommekeer moet er plaatsvinden. "Wij van de BEP gaan ons daarvoor ook sterk maken. Als vredelievende samenleving, hebben wij geen andere keus dan in eenheid samen te werken aan een prettig en voorbeeldig land en volk."
De voornemens van de regering voor dit nieuwe jaar klinken als muziek in de oren, merkt de BEP op. Voor de zoveelste keer heeft president Santokhi het woord beleidsombuiging in de mond genomen. Onder meer heeft hij dit jaar omgedoopt tot het jaar van de teruggave aan het volk. Een volk dat nu momenteel uitgemolken erbij zit.

BEP vindt dat wij Surinamers meer dan ooit moeten gaan beseffen dat wij als land en samenleving niet voor niets door de Almachtige zijn uitverkoren. We zijn bijna grenzeloos rijk gezegend.  Zo zijn we uniek als verschaffer en exporteur van zuurstof door onze staande bossen. We zijn ook gezegend met lekkere zoetwaterbronnen voor menselijke consumptie. Drinkwater dat mondiaal steeds meer en meer schaars aan het worden is. Suriname is ook gezegend met mineralen als goud, diamant, aardolie, aardgas en overige natuurlijke hulpbronnen zoals bijvoorbeeld hout en medicinale planten. Onze diversiteit aan culturen, ons kleurrijk cultureel erfgoed en niet te vergeten onze vriendelijke, eerbiedige en talentvolle bevolking. Kortom wij hebben als klein land veel goeds te bieden aan onze medemensen overal ter wereld. 

Simpele en rechtvaardige randvoorwaarden en standaarden zijn er nodig om de rijkdommen en de vele mogelijkheden van ons prachtig land tot volle wasdom te doen komen. Gewoon door goed en gedegen bestuur. En natuurlijk tot heil van deze en toekomstige generaties. Het voorgaande vereist gewoon eenheid en saamhorigheid en wederzijds respect in leiderschap en bestuur. 

Ook een gezonde bestuurscultuur en -stijl, met dienstbare, dienende, inspirerende, patriottische en nationalistische leiders. Die de actieve betrokkenheid van al onze burgers weten te bewerkstelligen. Maar ook onze vaderlands- en moederlandsliefde voor Mama Sranan in onze Surinaamse verscheidenheid in verbondenheid etaleren. Het voorgaande moet leiden naar het meer rechtvaardige decentralisatie en regionalisatie van onze eigen ontwikkeling en uitmonden in eerlijke en rechtvaardige verdeling van de ontwikkelingskoek. Dus voor iedereen toegang tot betaalbare sociale en collectieve goederen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, huisvesting en infrastructuur.

Vandaar dat wij moeten beseffen en stimuleren dat gezond ondernemerschap met de daarbij behorende verdiensten en zelfvoorzienendheid, de kurk is waarop elke gezonde economie drijft. En zo dus garant kan staan voor duurzame economische en sociale ontwikkeling.
Maar ondernemers en ondernemerschap kunnen alleen gedijen in een klimaat waar sprake is van adequate veiligheid en deugdelijke wetgeving die stringent worden gehandhaafd. Onder meer de belasting- en milieuwetten en wetten die verband houden met een goed ontwikkelde en gezonde (beroeps)bevolking, rechtvaardige rechtspraak en eerlijke bestuurders.

De regering moet het volk voorgaan op de weg van goede deugd, en het goede voorbeeld geven. Alle standaarden moeten gelden voor eenieder ongeacht in welk deel van Suriname men woonachtig is of tot welke sociale klasse men behoort.
De teleurstellingen en ontevredenheid van het jaar 2023 zijn nog steeds levendig, en de pijn is nog steeds ondraaglijk.

Maar wij van de BEP zetten in 2024 in op A Tafra Musu Drai in positieve zin, en roepen regering en landgenoten op dat ook te doen. Zodat wij met z’n allen kunnen beleven dat wonen, leven, studeren, werken, administreren en organiseren in dit prachtig en gezegend land, al de moeite waard is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May