Iran: Tientallen doden bij aanval nabij graf generaal Qasem Soleimani
03 Jan, 14:24
foto
Eén video die online werd gedeeld, toonde naar verluidt omstanders die de gewonden hielpen na de ontploffingen nabij de Saheb al-Zaman-moskee in de zuidelijke stad Kerman, Iran. (Social Media)


Minstens 73 mensen zijn omgekomen door twee bomexplosies nabij het graf van de Iraanse generaal Qasem Soleimani op de vierde verjaardag van zijn moord door de VS, melden de Iraanse staatsmedia. De Iraanse staatstelevisie maakte melding van een eerste en daarna een tweede explosie tijdens een jubileumevenement op de begraafplaats waar Soleimani begraven ligt in de zuidoostelijke stad Kerman.

Staatsomroep Irib zei dat nog eens 171 mensen gewond raakten toen de ontploffingen een processie troffen nabij de Saheb al-Zaman-moskee in de zuidelijke stad Kerman.

"De ontploffingen werden veroorzaakt door terroristische aanslagen", citeerden staatsmedia een lokale functionaris in de provincie Kerman. Babak Yektaparast, een woordvoerder van de Iraanse hulpdiensten, zei later dat 73 mensen waren gedood en 170 gewond waren geraakt.

Het semi-officiële Nournews had eerder gezegd dat "verschillende gasflessen ontploften op de weg die naar de begraafplaats leidde".

Op de staatstelevisie waren reddingswerkers van de Rode Halve Maan te zien die de gewonden verzorgden tijdens de ceremonie, waar honderden Iraniërs zich hadden verzameld om de verjaardag van Soleimani's dood te herdenken. Sommige Iraanse persbureaus zeiden dat het aantal gewonden veel hoger was.

Een video die online circuleerde, leek verschillende lichamen op een weg te tonen.

Naar verluidt liepen honderden mensen woensdag naar het graf als onderdeel van een ceremonie ter herdenking van generaal Soleimani, die in 2020 omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval in buurland Irak.

Soleimani werd gezien als de machtigste figuur in Iran, na de Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei.

Als commandant van de overzeese operatieafdeling van de Revolutionaire Garde, de Quds Force, was hij een architect van het Iraanse beleid in de hele regio. Hij had de leiding over de clandestiene missies van de Quds Force en de levering van begeleiding, financiering, wapens, inlichtingen en logistieke steun aan geallieerde regeringen en gewapende groepen, waaronder Hamas en Hezbollah.

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die opdracht gaf tot de moord in 2020, beschreef Soleimani als "de nummer één terrorist waar ook ter wereld".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May