Japan: Botsing passagiersvliegtuig en kustwachttoestel
02 Jan, 14:17
foto
Het vliegtuig van Japan Airlines verandert in vuurbal als het op de landingsbaan landt.


Alle 379 passagiers en bemanningsleden van een vliegtuig van Japan Airlines zijn dinsdag op miraculeuze wijze ontsnapt uit een brand na een botsing met een kustwachtvliegtuig op de luchthaven Haneda in Tokio, maar vijf van de zes bemanningsleden van het kustwachtvliegtuig zijn gedood.

De kustwacht zei dat bij de botsing een van zijn vliegtuigen betrokken was die op weg was naar de luchthaven Niigata aan de westkust van Japan om hulp te bieden aan degenen die getroffen waren door een krachtige aardbeving die op nieuwjaarsdag plaatsvond, waarbij minstens 48 mensen om het leven kwamen.

"Ik voelde een knal alsof we iets hadden geraakt en schoot omhoog zodra we landden", vertelde een passagier op de vlucht van Japan Airlines aan persbureau Kyodo. "Ik zag vonken buiten het raam en de cabine vulde zich met gas en rook."

Livebeelden op de publieke omroep NHK lieten zien dat de A350-Airbus van Japan Airlines (JAL) in vlammen opging toen het kort voor 18.00 uur lokale tijd over het asfalt gleed.

Het werd later overweldigd door de brand, ondanks koortsachtige pogingen van reddingsploegen om het vuur onder controle te krijgen. Maar niet voordat alle 367 passagiers en 12 bemanningsleden waren geëvacueerd.

De Japanse minister van Transport Tetsuo Saito bevestigde dat vijf bemanningsleden van het kustwachtvliegtuig waren omgekomen. De gezagvoerder van het vliegtuig, een door Bombardier gebouwd Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig, raakte gewond.

Omroep NHK zei, onder verwijzing naar de brandweer van Tokio, dat minstens 17 van de mensen die uit het passagiersvliegtuig werden geëvacueerd, gewond raakten.

Kort na de botsing zei een luchtverkeersleider tegen de piloten: " De luchthaven is gesloten, luchthaven Haneda is gesloten", aldus opnames op liveatc.net.

Met rook gevulde cabine
Beelden en afbeeldingen die op sociale media werden gedeeld, lieten passagiers zien die schreeuwen in de met rook gevulde cabine en over het asfalt rennen, weg van een evacuatieglijbaan.

Een woordvoerder van Japan Airlines zei dat het vliegtuig was vertrokken vanaf de luchthaven New Chitose op het bergachtige noordelijke eiland Hokkaido.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft de relevante instanties opgedragen om te coördineren om de schade snel te beoordelen en informatie aan het publiek te verstrekken, aldus zijn kantoor.

Minister van Transport Saito zei dat de oorzaak van het ongeval onduidelijk is en dat de Japan Transport Safety Board (JTSB), de politie en andere afdelingen het onderzoek zouden blijven doen. De botsing vond kort na de landing plaats.

"Het ministerie van Transport zal proberen de activiteiten van de luchthaven Haneda zo snel mogelijk te hervatten", zei Saito.

Haneda is een van de twee belangrijkste luchthavens die de Japanse hoofdstad bedienen. JAL's rivaliserende Japanse luchtvaartmaatschappij ANA zei dat het 112 binnenlandse vluchten met vertrek en landing op Haneda voor de rest van dinsdag had geannuleerd vanwege de sluiting van de landingsbaan.

Kaoru Ishii, een moeder die buiten de aankomsthal wachtte op haar 29-jarige dochter en vriend die terugkwam op de vlucht, zei dat ze aanvankelijk dacht dat de vlucht was uitgesteld totdat haar dochter belde om het uit te leggen.

"Ze zei dat het vliegtuig in brand was gevlogen en dat ze via een glijbaan naar buiten was gegaan", zei Ishii. "Ik was echt opgelucht dat het goed met haar ging."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May