Wat staat Suriname in 2024 te wachten?
01 Jan, 11:11
foto


Wat zal 2024 brengen voor burgers, zelfstandige ondernemers en MKMO’s (micro, kleine en middelgrote ondernemingen)? Een internationaal credit ratingbureau heeft onlangs de rating van Suriname positief bijgesteld van SD (Selective Default) naar CCC+/C. Dit door de macro-economische ontwikkelingen in het land en de recente schuldherschikking. Velen zien de verhoging van de kredietbeoordeling als een belangrijke mijlpaal omdat het weer ruimte biedt voor meer groei en ontwikkeling.

Impact op de samenleving

Men moet echter voorzichtig zijn met het direct koppelen van een positieve bijstelling van de kredietscore aan positieve gevolgen voor burgers, kleine ondernemers en KMO's. Andere factoren, zoals het beleid van de overheid, de mate van inclusiviteit in economische groei en de algehele uitvoering van economisch beleid, spelen een cruciale rol in het bepalen van de uiteindelijke impact op de samenleving.

De relatie tussen de kredietscore en de dagelijkse levensomstandigheden van burgers en bedrijven is complex. Een positieve bijstelling van de rating is op zichzelf geen garantie voor directe verbeteringen in de reële economie, werkgelegenheid of inkomensniveaus. Credit ratingbureaus richten zich voornamelijk op financiële stabiliteit en de terugbetaling van schulden. Een hogere kredietscore kan meer vertrouwen creëren in financiële markten, maar dit vertaalt zich niet altijd naar bredere sociaaleconomische voordelen voor de samenleving.

Positieve macro-economische ontwikkelingen, zoals een hogere kredietscore, kunnen theoretisch voordelen opleveren maar kunnen ook de ongelijkheid vergroten. Het kan zijn dat de voordelen van de verbeterde rating voornamelijk ten goede komen aan bepaalde sectoren of groepen in de samenleving, terwijl anderen weinig merken van de verbeteringen. Verder kan de impact van een positieve bijstelling van de rating variëren op korte en lange termijn. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat investeringen en economische groei daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Gevolgen financieel-technisch van aard
De gevolgen van de recente, positieve kredietscorewijziging zijn voornamelijk financieel-technisch van aard en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de bredere economische en sociale realiteit van het land. Een positieve bijstelling van de kredietscore van SD naar CCC+/C kan in veel gevallen meer betrekking hebben op technische financiële herstructureringen en het nakomen van schuldenverplichtingen dan op echte verbeteringen in de economische activiteit, werkgelegenheid of levensomstandigheden van burgers.

Bovendien suggereert een CCC+/C-rating nog steeds een aanzienlijk risico op wanbetaling. Investeerders moeten dus rekening houden met dit hoge risico bij het overwegen van investeringen in obligaties of andere financiële instrumenten van het land. Het hoge schuldniveau kan een blijvende last zijn voor de overheid en de economie als geheel, wat mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de bevolking en het bedrijfsleven.

Ondanks een upgrade naar CCC+/C kan Suriname nog steeds moeite hebben om gemakkelijk toegang tot internationale financiële markten te verkrijgen. De kosten van leningen kunnen hoog blijven, wat de financieringsmogelijkheden voor zelfstandige ondernemers en KMO's kan beperken. Een verandering in kredietscore geeft daarnaast geen inzicht in de effectiviteit van beleidsmaatregelen, sociale programma's of structurele hervormingen die nodig zijn om duurzame economische groei en ontwikkeling te bevorderen.

De recente verbetering van de kredietscore van Suriname betekent dus niet noodzakelijkerwijs dat (vanaf 2024) de omstandigheden van haar burgers, kleine ondernemers en KMO’s zullen verbeteren. Werkloosheid, extreme armoede, ontoereikende sociale voorzieningen en ongekend hoge inflatie kunnen blijven bestaan. Kredietscores bieden belangrijke informatie, maar ze moeten worden beschouwd als onderdeel van een bredere analyse van de economische en politieke situatie.

Vertaling naar tastbare voordelen
Verbeteringen in de kredietscore van Suriname kunnen de rentetarieven op bedrijfsleningen beïnvloeden. Zelfstandige ondernemers en KMO's kunnen profiteren van lagere rentelasten, waardoor financiering toegankelijker wordt voor bedrijfsuitbreiding, investeringen en werkkapitaal. Een hogere kredietscore kan de toegang tot internationale kapitaalmarkten vergemakkelijken. Dit opent de deur voor het land en bedrijven om kapitaal aan te trekken van buitenlandse investeerders tegen gunstigere voorwaarden.

Een verbeterde kredietscore kan het vertrouwen van buitenlandse investeerders vergroten. Dit leidt tot een toename van directe buitenlandse investeringen of FDI’s (Foreign Direct Investments), wat nieuwe zakelijke kansen en werkgelegenheid kan creëren. Een hogere kredietscore kan bijdragen aan valutastabiliteit en inflatiebeheersing. Dit is gunstig voor de koopkracht van burgers en bedrijven, omdat het de prijsstabiliteit bevordert.

De vertaling van een positief bijgestelde kredietscore naar tastbare voordelen is afhankelijk van een breed scala aan factoren, waaronder effectief bestuur, goed beleid, politieke stabiliteit en het vermogen om structurele economische hervormingen door te voeren. Daarbij moet de overheid ervoor zorgen dat de voordelen van een betere kredietscore op inclusieve wijze de hele samenleving ten goede komen. Echter is het zeer de vraag of president Chan Santokhi de recente verbetering in de kredietscore dit jaar kan vertalen naar tastbare voordelen voor alle burgers en bedrijven.

Vincent Roep
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May