Consumenten spreken zich uit over voorkeuren
31 Dec, 08:43
foto
Uit een vorig jaar gehouden onderzoek bij consumenten blijkt dat de meeste auto's gekocht worden bij Yokohama.


De Surinaamse consument luistert het liefst naar Radio Apintie, pakt eerder een Times of Suriname, geeft grote voorkeur aan Starnieuws, kijkt het liefst naar STVS, is meer op WhatsApp dan op Facebook, kiest voor de DSB Bank om zaken te doen, betaalt liever in cash, heeft Nederland als top destinatie voor vakantie, eet het liefst van Fernandes Bakkerij en drinkt het liefst water. Ook is ondanks de nijpende situatie het vertrouwen in de economie toegenomen. Dit zijn enkele van de   verlate resultaten van een onderzoek naar de preferenties van de gemiddelde Surinaamse consument in 2022. Wat de voorkeuren en de mate van het vertrouwen in de economie in het afgelopen jaar waren, zijn pas in maart 2024 bekend.

Het onderzoek is verricht door CoreStats. Corporate Technical Officer John Ramdat Tewarie,  geeft aan dat door het "samenlopen van andere initiatieven" het publiceren van de resultaten later heeft plaatsgevonden. Het onderzoek wordt ook simultaan gedaan in Guyana en Trinidad & Tobago, die zijn later dit jaar afgerond waardoor de publicatie voor Suriname werd verschoven.

Sinds 2019 verzamelt  het bedrijf data over consumenten in Suriname om hun preferenties in kaart te brengen. Aan de hand van de data kan ook een Consumer Confidence Indicator (CCI) berekend worden. De CCI geeft het vertrouwen in de economie van de gemiddelde consument aan licht Tewarie toe.

"De gemiddelde consument zag in 2022 de situatie niet beter worden," geeft hij aan. "Het vertrouwen in zowel hun werksituatie als de situatie in het land was sterk achteruitgegaan. Echter gaven zij aan wel significante investeringen te plegen. Zoals aankoop van een perceel of voertuig et cetera. Dit is dan een positief signaal voor ondernemers dat de consument vertrouwen heeft (in de economie) ondanks de situatie in het land. Dit heeft geresulteerd in een groei van 21.1% van de CCI over 2022." Voor CoreStats is het basisjaar gesteld op 2019 toen zij de onderzoeken begon.

In 2022 zijn landelijk, met uitzondering van Sipaliwini, ruim 1.300 personen vanaf 18 jaar en ouder geïnterviewd. Tewarie haalt enkele bijzonderheden aan uit het onderzoek: "Meer respondenten (44%) hebben aangegeven de krant (fysiek) niet te lezen. Dit is een stijging van 13% t.o.v. het afgelopen jaar. Bij de radiostations heeft Apintie de meeste voorkeur, t.o.v. Radio 10 het jaar daarvoor. De voorkeur om contant te betalen is toegenomen t.o..v het afgelopen jaar. Maar liefst 70% van de respondenten geeft aan liever contant betalingen te doen t.o.v. 28% met POS of internet bankieren."

"Voorheen was er weinig tot beperkt informatie beschikbaar over de Surinaamse consument," merkt Tewarie op. "Dit is belangrijk voor startende ondernemers en investeerders die naar deze data op zoek zijn.  Wij zijn een bedrijf dat zich bezighoudt met data analyse en onderzoek,  hiermee proberen wij een bijdrage te leveren door de informatie beschikbaar te stellen. Additionele analyses worden op aanvraag tegen een vergoeding beschikbaar gesteld. De CCI kan bijdragen aan betere beleidsbeslissingen zowel bij de overheid als de private sector." Hij kondigt aan: "De volgende CCI van Suriname wordt in maart 2024 gepubliceerd."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May