Argentinië zal zich niet aansluiten bij BRICS-blok
30 Dec, 20:52
foto
De Argentijnse nieuwgekozen president Javier Milei spreekt supporters toe na het winnen van de tweede presidentsverkiezingen in Argentinië, in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Argentinië heeft aangekondigd dat het zich niet zal aansluiten bij het BRICS-blok van ontwikkelingseconomieën, waarmee het een campagnebelofte vervult van de nieuw gekozen president Javier Milei, die heeft beloofd nauwere banden met het Westen na te streven.

In een brief van 22 december, maar vrijgegeven op vrijdag, vertelde Milei de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika dat de timing voor het Argentijnse lidmaatschap van het blok niet opportuun was.

Milei zei in zijn brief dat zijn benadering van buitenlandse zaken "in veel opzichten verschilt van die van de vorige regering. In die zin zullen sommige beslissingen van de vorige regering worden herzien."

De nieuwe president van Argentinië, die zichzelf een anarcho-libertariër noemt en die sinds zijn aantreden in december een reeks radicale economische hervormingen heeft doorgevoerd, heeft gezegd dat hij een buitenlands beleid zal voeren dat aansluit bij de westerse landen, en afstand zal nemen van de inspanningen van de vorige regering om banden op te bouwen met andere ontwikkelingslanden.

De voormalige president Alberto Fernandez had de opname van Argentinië in de BRICS gepromoot als een manier om de economische betrekkingen met het blok, waarvan de leden goed zijn voor ongeveer 25 procent van het mondiale bbp, te bevorderen. Argentinië zou op 1 januari 2024 toetreden.

Milei heeft tijdens zijn drie weken durende ambtsperiode al ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Hij heeft al dramatische veranderingen doorgevoerd in alle lagen van de bevolking, van het bespoedigen van echtscheidingsprocedures tot het dereguleren van prijzen en het afschaffen van subsidies.

Tijdens zijn campagne ging Milei tekeer tegen landen die 'door het communisme' worden geregeerd, zoals China en de naburige economische macht Brazilië. Hij zei dat hij in zijn economisch en buitenlands beleid een grotere aansluiting zou nastreven bij 'vrije naties van het Westen', zoals Israël en de VS.

In zijn brief aan de BRICS-leiders zei Milei echter dat Argentinië zou proberen "de bilaterale banden te intensiveren" om de "handels- en investeringsstromen" te vergroten zonder zich bij de groep aan te sluiten.

In eigen land krijgt Milei ook te maken met aanzienlijke tegenstand van de machtige georganiseerde arbeidersgroepen van het land, nu hij begint aan een programma van economische 'shocktherapie' en deregulering, terwijl Argentinië gebukt gaat onder de torenhoge inflatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May