ICJ: Zuid-Afrika dient zaak in, beschuldigt Israël van 'genocidale daden'
30 Dec, 06:45
foto
Palestijnen kijken naar de verwoesting na een Israëlische aanval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. (Foto: AP)


Zuid-Afrika heeft een zaak aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) waarin wordt beweerd dat Israël zich bezighoudt met 'genocidale daden' in Gaza. De VN-rechtbank bevestigde de procedure met betrekking tot vermeende schendingen van Israëls verplichtingen onder het Genocideverdrag.

Israël heeft de beschuldiging krachtig afgewezen en noemde deze 'ongegrond'.

"Israël verwerpt met walging de bloedsprookjes die door Zuid-Afrika worden verspreid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ICJ, gevestigd in Den Haag in Nederland, is het belangrijkste juridische orgaan van de VN. Het beslecht geschillen tussen staten en geeft adviezen over internationale juridische kwesties.

Na zijn aanvraag bij het Internationaal Gerechtshof zei het Zuid-Afrikaanse presidentschap in een verklaring dat het land verplicht was "genocide te voorkomen".

"Zuid-Afrika maakt zich ernstige zorgen over het lot van de burgers die betrokken zijn bij de huidige Israëlische aanvallen op de Gazastrook als gevolg van het willekeurige gebruik van geweld en de gedwongen verwijdering van inwoners", aldus het document.

"Bovendien zijn er voortdurend berichten over internationale misdaden, zoals misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, en berichten dat daden die de drempel van genocide overschrijden of aanverwante misdaden... zijn gepleegd en mogelijk nog steeds worden gepleegd in de context van de aanhoudende bloedbaden in Gaza."

Het 84 pagina's tellende document stelt dat de "daden en nalatigheden van Israël" "genocidaal van aard zijn, omdat ze bedoeld zijn om de vernietiging van een substantieel deel van de Palestijnse nationale, raciale en etnische groep teweeg te brengen".

In de aanvraag wordt het Internationaal Gerechtshof gevraagd om volgende week een hoorzitting te houden en wordt verzocht dat de rechtbank een aantal "voorlopige maatregelen" zal aankondigen, waaronder dat Israël alle militaire activiteiten in Gaza staakt.

Lior Haiat, een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de bewering van Zuid-Afrika "een verachtelijke en minachtende uitbuiting van het Hof vormt".

Hij zei dat Zuid-Afrika "samenwerkte met een terroristische organisatie die oproept tot de vernietiging van de staat Israël" en zei dat Hamas "verantwoordelijk was voor het lijden van de Palestijnen in de Gazastrook door hen als menselijk schild te gebruiken en humanitaire hulp te stelen van hen".

"Israël is toegewijd aan het internationaal recht en handelt in overeenstemming daarmee, en richt zijn militaire inspanningen alleen tegen de terroristische organisatie Hamas en de andere terroristische organisaties die samenwerken met Hamas", zei Haiat.

"Israël heeft duidelijk gemaakt dat de inwoners van de Gazastrook niet de vijand zijn en doet er alles aan om de schade voor de niet-betrokkenen te beperken en humanitaire hulp de Gazastrook binnen te laten komen."

Zuid-Afrika heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de militaire operatie van Israël in Gaza. Begin november riep het al zijn diplomaten uit Israël terug. Israël riep op zijn beurt zijn ambassadeur uit Pretoria terug.

Bovendien heeft de Zuid-Afrikaanse nationale vergadering gestemd om alle diplomatieke betrekkingen met Israël op te schorten, maar de regering heeft nog niet formeel op de stemming gereageerd.

Zuid-Afrika heeft eerder een verwijzing ingediend naar een andere rechtbank, het Internationaal Strafhof (ICC), in verband met vermeende oorlogsmisdaden door Israël in Gaza. Het ICC onderzoekt en berecht personen die beschuldigd worden van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Israël erkent het ICC niet.

De huidige oorlog tussen Israël en Hamas werd veroorzaakt door de aanval van Hamas op het zuiden van Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen – de meesten van hen burgers – en ongeveer 240 anderen werden gegijzeld.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn in Gaza ruim 21.500 mensen gedood – voornamelijk kinderen en vrouwen – tijdens Israëlische vergeldingsaanvallen op Gaza.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May