Gaza-oorlog: Angst voor conflict dat zich verder verspreidt
27 Dec, 02:53
foto
Israël blijft erbij dat er geen vrede zal zijn totdat Hamas is vernietigd. (Foto: Reuters)


De Israëlische oorlog tegen Hamas zal maanden duren, zei de Israëlische militaire chef, omdat een reeks incidenten buiten de Gazastrook het risico van verspreiding van het conflict onderstreepte. De Israëlische stafchef Herzi Halevi vertelde verslaggevers dinsdag in een televisieverklaring vanaf de grens met Gaza dat de oorlog "vele maanden" zou duren.

"Er zijn geen magische oplossingen, er zijn geen kortere wegen bij het ontmantelen van een terroristische organisatie, alleen vastberaden en aanhoudende strijd", zei Halevi. "We zullen ook het leiderschap van Hamas bereiken, of het nu een week duurt of maanden."

De Israëlische acties werden rond Kerstmis geïntensiveerd, vooral in een centraal gebied net ten zuiden van de seizoenswaterweg die de Gazastrook doorsnijdt. Het Israëlische leger zei tegen de burgers dat ze het gebied moesten verlaten, hoewel velen zeiden dat er geen veilige plek meer was om naartoe te gaan.

"We zijn ernstig bezorgd over de aanhoudende bombardementen op Midden-Gaza door Israëlische strijdkrachten, die sinds kerstavond meer dan honderd Palestijnse levens hebben geëist", zei Seif Magango, woordvoerder van het VN-Mensenrechtenbureau, dinsdag.

De Palestijnse gezondheidsautoriteiten zeggen dat bijna 21.000 mensen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen, terwijl er gevreesd wordt dat nog eens duizenden mensen onder het puin bedolven zijn. Bijna alle 2,3 miljoen inwoners van de enclave zijn uit hun huizen verdreven, vaak meerdere keren.

De autoriteiten in Gaza hebben dinsdag 80 ongeïdentificeerde Palestijnen begraven wier lichamen door Israël waren overgedragen via de grensovergang Kerem Shalom, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de Islamitische Waqf, het ministerie van Religieuze Zaken, werden de lichamen verzameld in het noordelijke deel van de Gazastrook. Ze werden begraven in een lange greppel op een begraafplaats in Rafah in het zuiden.

"Er worden foto’s gemaakt om ze later te identificeren", zei een vertegenwoordiger van de Gaza Islamitische Waqf tijdens de begrafenissen.

Israël zegt dat het doet wat het kan om burgers te beschermen, en verwijt Hamas dat het hen in gevaar brengt door onder hen op te treden, wat Hamas ontkent. Maar zelfs Israëls nauwste bondgenoot, de Verenigde Staten, heeft gezegd dat het meer moet doen om het aantal burgerdoden als gevolg van wat president Joe Biden 'willekeurige bombardementen' heeft genoemd, terug te dringen.

Bedreiging verspreid
Er zijn steeds meer tekenen dat het conflict zich begint te verspreiden.

De door Iran gesteunde Houthi-militie van Jemen heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval op een containerschip in de Rode Zee en voor een poging om Israël met drones aan te vallen.

De Houthi's hebben schepen aangevallen waarvan zij zeggen dat ze verbindingen hebben met Israël in de toegang tot de Rode Zee, een van 's werelds drukste scheepvaartroutes. De aanvallen zijn een reactie op de Israëlische aanval op Gaza, zegt de militie.

Bij een Israëlische luchtaanval is maandag een hoge leider van de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië om het leven gekomen.

En aan de grens met Libanon zei Israël dinsdag dat Hezbollah antitankraketten afvuurde op een kerk, waarbij negen Israëlische soldaten en een burger gewond raakten, waarna het vanuit de buurt van een moskee raketten afvuurde, wat vergeldingsluchtaanvallen uitlokte.

In India vond intussen een explosie plaats nabij de Israëlische ambassade in New Delhi. Volgens de autoriteiten is er geen personeel gewond geraakt.

"We bevinden ons in een oorlog op meerdere fronten en worden aangevallen vanuit zeven kanten: Gaza, Libanon, Syrië, Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever), Irak, Jemen en Iran", zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dinsdag tegen de wetgevers. met een lijst van zes plaatsen waar door Iran gesteunde militanten actief zijn, evenals Iran zelf.

"We hebben al gereageerd en actie ondernomen in zes van deze landen," zei hij, zonder te specificeren in welke gebieden nog geen Israëlische actie plaatsvond.

De Israëlische minister van Strategische Zaken, Ron Dermer, had dinsdag een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, en de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan in Washington voor gesprekken over de oorlog en de terugkeer van gijzelaars, aldus het Witte Huis.

De Verenigde Staten heeft Israël de afgelopen weken openlijk onder druk gezet om zijn oorlog terug te brengen tot een meer gerichte operatie van aanvallen op Hamas-leiders. Maar Washington wordt in de regio nog steeds gezien als een aanhanger van Israël, en Amerikaanse troepen zijn aangevallen door door Iran gesteunde militanten in het Midden-Oosten.

Het Amerikaanse leger voerde maandag vergeldingsluchtaanvallen uit op Kataib Hezbollah-militanten in Irak nadat een drone-aanval op een Amerikaanse basis in Erbil één Amerikaans militair in kritieke toestand had achtergelaten en twee anderen had verwond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May