Paus: Bevrijd Israëlische gijzelaars en beëindig Gaza-oorlog
26 Dec, 03:36
foto
De paus betreurde de burgerslachtoffers van de oorlog tussen Israël en Gaza. (Foto: Reuters)


De paus heeft opgeroepen tot een einde aan de oorlog in Gaza en tot de vrijlating van Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. In zijn traditionele Kerstboodschap riep paus Franciscus ook op tot meer hulp aan Gaza om een "wanhopige humanitaire situatie" op te lossen.

De oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober, toen schutters van Hamas Israël aanvielen, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en ongeveer 240 mensen zijn gegijzeld.

Meer dan 20.000 Palestijnen zijn gedood door Israëlische bombardementen, zegt Hamas.

In een toespraak tot duizenden gelovigen die bijeen waren in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, betreurde de paus het geweld tegen Israëliërs en Palestijnen.

"Ik draag in mijn hart het verdriet van de slachtoffers van de afschuwelijke aanval van 7 oktober en herhaal mijn dringende oproep voor de bevrijding van degenen die nog steeds gegijzeld worden."

"Ik pleit voor een einde aan de militaire operaties met hun verschrikkelijke oogst aan onschuldige burgerslachtoffers, en ik roep op tot een oplossing voor de wanhopige humanitaire situatie, door een opening te maken voor het verlenen van humanitaire hulp", zei hij.

Israël zegt dat 132 mensen nog steeds worden gegijzeld in Gaza nadat anderen zijn vrijgelaten, en dat er één is gered.

Wat betreft andere conflicten over de hele wereld riep de paus ook op tot "vrede voor Oekraïne", waar de oorlog met Rusland al bijna twee jaar aan de gang is.

Hij zei ook dat hij bad "dat er spoedig politieke en sociale stabiliteit zal worden bereikt" in Syrië, Libanon en Jemen, landen die worden opgeschrikt door jaren van oorlog en onrust.

Paus Franciscus sprak zijn wens uit voor vreedzame oplossingen voor andere probleemgebieden, waaronder Armenië en Azerbeidzjan, delen van Afrika en Noord- en Zuid-Korea.

Hij kwam ook op voor miljoenen migranten over de hele wereld, waarbij hij de aandacht vestigde op de slachtoffers "tijdens odyssees ondernomen in wanhoop en op zoek naar hoop", en noemde hen "de kleine Jezus's van vandaag".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May