Oemrawsingh: Bedreiging rechters kan absoluut niet
18 Dec, 00:00
foto
NDP-voorzitter Desi Bouterse tevens verdachte in de 8 december strafzaak waarschuwt rechters voor consequenties bij de uitspraak. Hij hoopt dat ze hun verstand zullen gebruiken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 December 1982, vindt het absoluut niet kunnen in een democratische rechtsstaat, dat NDP-voorzitter tevens hoofdverdachte Desi Bouterse dreigende taal heeft uitgesproken naar rechters. Het gaat specifiek om de rechters die woensdag het vonnis zullen vellen in de 8 december strafzaak. Hij heeft zaterdag in Ocer tijdens een massameeting de rechters bedreigd dat bij een bepaalde uitspraak zaken uit de hand kunnen lopen. Bouterse hoopt dat de rechters hun verstand zullen gebruiken.

"Als tegenreactie wil ik zeggen dat het absoluut geen indruk op mij maakt als voorvechter van de mensenrechten en andere mensenrechtenorganisaties. Het maakt ons juist sterk om zeer alert te zijn dat de openbare orde en rust in ons land gegarandeerd blijft. Het betekent dat bij deze uitspraak van de rechters er een extra opdracht is op de regering van Suriname. De mensenrechtenschendingen die plaatsgevonden hebben in 1982, ook de Moiwana slachting in 1986 en individuele liquidaties, zoals de moord op inspecteur Herman Gooding, hebben wij in gedachten", stelt Oemrawsingh tegenover Starnieuws. 

Oemrawsingh merkt op dat er een speciaal monument is opgericht voor de Mensenrechten aan de dokter Sophie Redmondstraat. Elke 10 december worden alle mensenrechtenschendingen die plaatsgevonden hebben sinds 25 februari 1980, herdacht. Het is volgens hem absoluut niet waar dat alleen de nadruk wordt gelegd op de moorden van 8 december 1982. Er is ook een herdenkingsdienst gehouden voor de nagedachtenis van inspecteur Gooding.

De speech van Bouterse is volgens Oemrawsingh een anticlimax geworden. Hij had ook niet iets anders verwacht. De voorzitter van Stichting 8 December 1982 stelt dat het belangrijk is dat de fatsoensnormen in het land  en de menselijke waardigheid, prevaleren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May