Achterban wil niet dat Bouterse naar de zitting gaat
17 Dec, 00:00
foto
Desi Bouterse en zijn echtgenote Ingrid in een afgeladen Ocer zaterdagavond. Tijdens het optreden van Bryan Muntslag zong hij mee. (Foto's: Renë Gompers)


In het stampvolle partijcentrum Ocer heeft de achterban van NDP-voorzitter Desi Bouterse zaterdagavond gevraagd om op 20 december niet naar de zitting te gaan van het Hof van Justitie. Die dag zal in hoger beroep een uitspraak worden gedaan in het 8 december strafproces. Er is 20 jaar geëist tegen Bouterse en vier van zijn medestanders. Ook heeft het Openbaar Ministerie gevangenneming geëist bij veroordeling.

Bouterse heeft aangegeven dat het om een politiek proces gaat. Er zijn documenten achter slot en grendel geplaatst door Nederland voor zestig jaar. Mogelijkerwijs zou over 60 jaar kunnen blijken dat hij vrijspraak had moeten krijgen. Bouterse vroeg zich af wat hij daaraan dan heeft, want dan is hij 140 jaar oud. Bouterse blijft erbij dat de 15 mannen die vermoord zijn op 8 december 1982 bezig waren met invasieplannen samen met buitenlandse machten. Er moest een 'regime change' plaatsvinden. Op grond daarvan is er ingegrepen. Hij voerde aan dat bij een invasie meer burgers het leven laten dan militairen.


Raadsman Irvin Kanhai zou Bouterse geadviseerd hebben om naar de zitting te gaan woensdag. Aan het publiek is gevraagd of de NDP-voorzitter daar gehoor aan moet geven. Er is massaal 'nee' op geantwoord. Enkele personen uit het publiek die kort aan het woord werden gelaten, raakten behoorlijk emotioneel en zeiden dat Bouterse door dik en dun verdedigd zal worden. "U gaat nergens op 20 december. U blijft thuis", was de boodschap. 

Duidelijke instructies over hoe de partij verder moet en wat de achterban moet doen, is niet gegeven. Bouterse riep wel op om de rust te bewaren. Hij hoopt dat de rechters wel weten wat ze zullen doen woensdag. Het is belangrijk dat de na de komende verkiezingen het land samen opgebouwd moet worden. Het is volgens Bouterse niet de vraag wie met wie gaat samenwerken. Er is volgens hem een nationaal kabinet nodig. Het vonnis van het Hof van Justitie wordt afgewacht. Bouterse hoopt dat de rechters hun verstand zullen gebruiken.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April