Zeespiegelstijging bedreigt kust Guyana
03 Nov 2011, 10:00
foto
Maatregelen om de kust van Guyana te beschermen.


De stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering is een bedreiging voor de kust van Guyana, waar het grootste deel van de bevolking woont. Bijna alle economische activiteiten van Guyana vinden net als in Suriname in de kustvlakte plaats.

Ondanks dam afweerde maatregelen, blijft de Guyanese kust zeer kwetsbaar voor overstromingen als gevolg van de zeespiegelstijging. Elk jaar groeit de kustbevolking aan en worden duizenden nieuwe woningen neergezet op de laag gelegen gebieden.

"Hier in Guyana wordt het nog moeilijker plannen, omdat we aan de kust onder de zeespiegel liggen,” zegt de Guyanese minister Irfaan Ali van Volkshuisvesting en Water. Negentig procent van de 755.000 inwoners van dit Zuid-Amerikaans land woont binnen 100 km van de kust. Meer dan 400.000 leven in, wat de onderzoekers noemen de lagere hoogte kustzone, waaronder ongeveer 240.000 burgers van de hoofdstad Georgetown. Van 2006 tot 2010, werden meer dan 18.000 nieuwe percelen, voornamelijk aan de kust, bestemd voor woningbouw in Guyana.

Huizen op palen
De overheid en andere deskundigen zijn mogelijkheden aan het bekijken hoe de Guyanese bevolking zich moet aanpassen aan de klimaatsverandering, wil ze blijven wonen in de kustgebieden. Een mogelijkheid is om nieuwe woningen te bouwen op verhoogde palen, die ten minste drie meter boven de grond staan en het verbeteren van drainage systemen.

Een bijzonder probleem is de verstedelijking van de historische overstroming zones, die de kustlijn en haar bewoners in toenemende mate kwetsbaar maakt voor overstromingen en erosie, tekorten aan vers water en het verlies van ecosystemen langs de kust. De dreiging van de zeespiegelstijging heeft grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening van de kust, zegt Ali. Zijn ministerie is gestart met een uitgebreid water resources management systeem. Daarmee hoopt de regering dat al de bewoners kunnen beschikken over schoon drinkwater. Het nieuw systeem is gebaseerd op een eco-benadering, waarbij water een natuurlijke hulpbron en een economisch goed is.

Een betere regulering van het water, zorgt ervoor dat er voldoende water is voor mensen, landbouw, industrie en natuurlijke ecosystemen. Een groot aantal Caribische landen heeft deze strategie geadopteerd door het Global Water Partnership, een netwerk van organisaties dat werkt aan water veiligheid. In Georgetown, de hoofdstad, is een groeiend aantal nieuwe gebouwen nu met palen verhoogd om de dreiging van overstromingen te beperken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May