CBvS geeft toelichting vasps; geen omzetting in BitCoin
16 Dec, 06:44
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) geeft toelichting over activiteiten rond betaaldiensten en virtual assest service providers (vasps). De CBvS neemt uitdrukkelijk afstand van recente berichtgeving als zou zij van plan zijn een deel van haar internationale reserves te converteren in BitCoin. Dit betrof slechts de suggestie van een marktpartij die de CBvS recentelijk heeft aangehoord.

De CBvS zegt te allen tijde marktontwikkelingen en innovaties in de financiële sector bij te houden, in het bijzonder FinTech diensten die het potentieel hebben bij te dragen aan haar beleidsdoelstellingen op het gebied van digitaal betalingsverkeer en financiële inclusie. Er zullen waar mogelijk, toepasselijke acties ondernomen worden om deze doelen op transparante en prudente wijze te realiseren.

Naast betaaldienstverleners is het voor Suriname ook van belang om te werken aan een wettelijk kader voor de (vasps) oftewel cryptodienstverleners. Dit zijn providers die diensten aanbieden van virtuele activa, zoals het omwisselen van virtuele activa voor fiatvaluta op crypto exchanges en het betalen, bewaren en beheren van virtuele activa in crypto wallets. Inmiddels is de Bank gestart met een sectorale risicoanalyse, het startpunt voor het opstellen van een gedegen beleid en regelgeving voor de vasp-sector.

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van financiële innovatie, staat de CBvS regelmatig in gesprek met FinTech bedrijven die aangeven een volwassen business case te hebben uitgewerkt. Bij ontvangst zal een dergelijk plan worden onderworpen aan een grondig onderzoek, indien nodig in overleg met het ministerie van Financiën. Het vertrouwen dat de samenleving in de CBvS heeft gesteld, haar rol als onafhankelijke toezichthouder en haar verantwoordelijkheid voor het prudent omgaan met de internationale reserves, neemt de Bank zeer serieus. De CBvS benadrukt dat zij zich in geen geval zal lenen voor het voeren van een promotie van specifieke producten en/of marketing campagnes, noch zal investeren in risicovolle financiële producten.

De CBvS is in een vergevorderd stadium om wet- en regelgeving voor betaaldienstverleners voor te bereiden waarbij deze, mits zij aan de gestelde voorwaarden voldoen, de kans krijgen om tot de markt toe te treden. Een rode draad door de regelgeving is het houden van prudent toezicht en het voldoen aan de aanbevelingen van de Financial Action Task Force en de anti-money laundering standaarden van internationale partners. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May