DA’91: Oproep tot Verantwoordelijkheid en Eenheid in Tijden van Rechtspraak
14 Dec, 20:46
foto


Op 20 december 2023 zal het Hof van Justitie uitspraak doen inzake de 8 decemberstrafproces, waarbij de hoofdverdachte D. Bouterse en vier medeverdachten het vonnis zullen horen. De politieke partij NDP waar dhr. D. Bouterse zelf voorzitter van de partij, heeft een 'instructie vergadering' uitgeschreven. Van een fatsoenlijke partij moet verwacht worden dat deze een serieuze en heldere oproep doet tot eerbiediging van de finale uitspraak. Het is essentieel dat politieke partijen een verantwoordelijke rol op zich nemen om polarisatie en destabilisatie te voorkomen. Het een en ander is ook als zodanig weergegeven in onze wetgeving.

DA'91, als democratische partij, erkent de noodzaak om op te komen voor de fundamentele principes van een democratische samenleving. In een tijd waarin de eerbiediging en naleving van dit specifiek vonnis van invloed kan zijn voor de toekomst van het land, is het cruciaal dat politieke actoren een verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen en tonen.  De democratische waarden, zoals vastgelegd in de grondwet, moeten leidend zijn boven alle andere persoonlijke en enge belangen.

Het is niet vreemd dat de 'instructie vergadering' uitgeschreven door de NDP, vragen oproept over de intenties en de samenleving vervult met een gevoel van onbehagen. In het verleden heeft Suriname de pijnlijke gevolgen van polariserende politiek ervaren. DA'91 doet een dringende oproep aan alle politieke partijen om afstand te nemen van dergelijke praktijken en in plaats daarvan de  energie te steken in het verenigen van onze samenleving achter de rechtsstaat gedachte.

Als volk van Suriname hebben we gekozen voor het principe van de trias politica, waarbij de machten gescheiden zijn om de balans te waarborgen. Het is van groot belang dat deze fundamentele pijler van de democratie wordt gerespecteerd.
Eerbiediging van de rechtsstaat is fundamenteel voor de mensenrechten van alle burgers, in het bijzonder de zwaksten onder ons. Elk vonnis en ook het vonnis in de 8 december 1982 strafproces moet gerespecteerd en nageleefd worden. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht moet gewaarborgd blijven. Er zijn namelijk vele burgers die naar gerechtigheid snakken, zoals o.a. de slachtoffers van Moiwana, en moeten kunnen rekenen op de rechtsstaat.

DA'91 roept op alle burgers op om ook nu, op dit moment in onze geschiedenis als samenleving, onbuigbaar te staan achter de rechtsstaat. De toekomst staat voor de deur en ongeacht politieke overtuigingen of persoonlijke achtergronden, zullen wij als samenleving de trauma's uit het verleden gezamenlijk verwerken en een plaats geven. Dan zullen wij gesterkt en verenigd voort kunnen gaan.

Er is geen ruimte voor pro en contra, er is slechts één route gebaseerd op de pijlers van respect voor de rechtspraak, erkenning  en beleving  van onze democratische rechten en in solidariteit met elkaar de volledige vrijheid beleven. Een vrijheid waar veel van onze voorouders het leven voor hebben gegeven.

Als Surinamers staan wij andermaal op een cruciaal kruispunt. DA'91 pleit voor het behoud en de bescherming van democratische waarden, het respecteren van de rechtsstaat en eensgezind bouwen aan een toekomst met garanties voor veiligheid, groei en ontwikkeling van ons allemaal. Ongeacht de uitkomst van het vonnis van 20 december a.s. zullen wij als samenleving staan voor erkenning, respectering en verdediging van recht en rechtvaardigheid, respect en waardigheid voor elke burger van ons land.

Suriname verdient BETER!

DA’91 voorzitter en structuren
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May