Presidenten Maduro en Ali ontmoeten elkaar te midden van grensgeschil
14 Dec, 14:41
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zijn zinnen gezet op 2/3 van het grondgebied van buurland Guyana.


De Venezolaanse president Nicolas Maduro wordt donderdag, vandaag, in Saint Vincent en de Grenadines verwacht voor een ontmoeting met de Guyanese president Irfaan Ali, te midden van hoge spanningen over een geschil over een potentieel olierijk grensgebied.

Er bestaat al tientallen jaren onenigheid over het 160.000 vierkante kilometer grote oerwoudgebied van Esequibo, maar Venezuela heeft zijn claim de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen, ook op offshore-gebieden, na grote olie- en gasvondsten.

Het geschil ligt bij het Internationale Gerechtshof, hoewel een definitieve uitspraak nog jaren kan duren. De kiezers in Venezuela hebben deze maand de jurisdictie van het hof verworpen en in een referendum de oprichting van een nieuwe deelstaat gesteund.

Guyana heeft de opkomst bij de verkiezingen in twijfel getrokken en gezegd dat de landgrens niet ter discussie staat, terwijl politieke analisten in Caracas hebben gezegd dat de stemming een poging van Maduro was om steun voor zijn regering te peilen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024, en geen aankondiging tot invasie is.

Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines, die tevens president pro tempore is van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), zal naar verwachting gastheer zijn van de bijeenkomst, die hij dit weekend aankondigde.

"We hopen een verlichting van de spanningen te bereiken en de agressiviteit van het discours in Guyana te verminderen", zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil eerder deze week tegen journalisten, waarbij hij de opmerkingen van Maduro en zijn bondgenoten herhaalde dat de stemming hen een mandaat gaf om de Esequibo te controleren.

Guyana's president Ali heeft gezegd dat zijn land zijn soevereiniteit en grenzen zal verdedigen en dat Venezuela zijn opmars naar Guyana moet de-escaleren.

Maduro zei vorige week dat hij olie-exploratie in de Esequibo zou autoriseren, wat de woede van Ali wekte toen hij investeerders probeerde gerust te stellen met projecten die al waren goedgekeurd door de Guyanese regering, waaronder Exxon Mobil en toekomstige partner Chevron, dat hun investeringen veilig zijn.

Offshoregebieden zijn verantwoordelijk voor de gehele olieproductie in Guyana, waar de economie bloeit dankzij de productie, die naar verwachting zal verdubbelen tot meer dan 1,2 miljoen vaten per dag in 2027.

"We gaan nergens heen – onze focus blijft liggen op het efficiënt en verantwoord ontwikkelen van de hulpbronnen, volgens onze overeenkomst met de Guyanese regering", zei Exxon deze week. Het voegde daaraan toe dat de beweringen van de regering van Maduro dat zij betrokken was bij de financiering van een complot om het referendum te ondermijnen "belachelijk en ongegrond" waren.

Zowel Maduro als Ali hebben met secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres over het geschil gesproken, Zuid-Amerikaanse landen hebben vorige week aangedrongen op een vreedzame oplossing en de Verenigde Staten heeft "onwrikbare steun uitgesproken voor de soevereiniteit van Guyana".

De president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft opgeroepen tot dialoog en zal naar verwachting een vertegenwoordiger sturen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May