Regering speelt roulette met rijstsector
13 Dec, 00:00
foto
Dinsdagmiddag is de derde pomp te Wakay in werking gesteld. De brandstofvoorraad is echter zeer kritiek.


Met kunst en vliegwerk is het de technici van OWMCP dinsdag gelukt om de derde pomp te Wakay op te starten. Ofschoon er nu drie pompen operationeel zijn, is de euforie van korte duur. De overheid heeft gezorgd voor slechts 7.000 liter brandstof, genoeg voor twee dagen voor de drie pompen.

Zondag waren de twee werkende pompen al opgedroogd, terwijl de boeren moord en brand schreeuwen om voldoende irrigatiewater. Het water van de Corantijn bereikt de irrigatiekanalen niet door zwaartekracht, dus is het pompen essentieel.

Normaal krijgt Wakay een lading van 100.000 liter brandstof via boottransport. Deze hoeveelheid is genoeg om de pompen een maand lang dag en nacht in werking te houden. Maandag is een olietruck met 7.000 liter aangekomen te Wakay.

De extreme droogte heeft ertoe geleid dat alle irrigatiekanalen zijn opgedroogd. Het heeft in de afgelopen weken ook niet geregend in Nickerie zoals elders in het land. Ofschoon er dag en nacht wordt gepompt om het waterpeil in de irrigatiekanalen op niveau te krijgen, blijft het tekort aan irrigatiewater aanhouden. De inzaaiperiode is op 1 november begonnen en duurt tot eind december. Met nog ongeveer drie weken te gaan in het najaarsinzaaiseizoen, wil het niet vlotten met voldoende irrigatiewater voor gewasverzorging.

Het OWMCP moet gedurende het heel inzaaiseizoen de pompen inzetten om de boeren te voorzien van voldoende irrigatiewater om het seizoen nog te redden. Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka is niet te spreken over de handelwijze van de regering die volgens hem verkeerde prioriteiten legt.

Het kan niet zo zijn dat elke facet van de sector zijn uiterste best doet om de inzaai veilig te stellen, ondanks alle moeilijkheden en obstakels, en dat de regering tekort schiet door de middelen voor brandstof vrij te maken. "Het zal niet aan de boeren en de sector gelegen zijn als dit seizoen niet meer te redden is," zegt Dwarka. "Het is het onverantwoord gedrag van de regering. Straks zal door brandstoftekort de immense inzet van alle andere schakels in de sector tevergeefs zijn geweest."


Het water in het kanaal van het Wakay-pompgemaal is laag.

Het kan er bij de vakbondsman niet in dat de regering zo onverantwoord omgaat met het hoofdvoedsel van de bevolking, de investeringen van honderden boeren in gevaar brengt en de sector in het ongewisse laat. Het heeft geen zin als de regering de brandstof over twee of drie weken stuurt, want dan is de inzaai verloren.

Van hun kant doen het personeel van OWMCP er alles aan om de pompen operationeel te houden, terwijl de boeren hard hun best doen om het beschikbare irrigatiewater in hun arealen te krijgen. Ook al moeten de boeren het water vanuit de irrigatiekanalen pompen in hun arealen, ze nemen het risico met de verhoogde kostprijs alleen om hun inzaai te redden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May