Het veelbesproken vergaderzaal schandaal
13 Dec, 08:38
foto


Het is weer eens zover: Surinamers sloven zich uit, om elkaar te overtroeven op grond van de meest uiteenlopende argumenten tégen, of om elkaar te overtuigen van de meest correcte gang van zaken m. b. t. de bouw van een vergaderzaal voor De Nationale Assemblee. Hoe onwerkelijk dom, onlogisch, onzinnig, kortzichtig, eigenwijs en onverantwoordelijk kunnen bepaalde zaken door onze notoire super(quasi) wetenschappers, super betweters en vaak super(on)deskundige “politici”(?) verkeerd worden aangepakt, of veroorzaakt!   
 
Er was eens een gebouw, staande aan de H.A E. Aronstraat nr. 2 waarin het instituut: “Het Parlement van Suriname” en later “De Nationale Assemblee” gehuisvest was. Het gebouw maakte een vrij imposante indruk en was, gegeven de omstandigheden, efficiënt en functioneel ingedeeld en ingericht en heeft als zodanig naar tevredenheid gefunctioneerd, zelfs na de aanpassingen i. v. m. de toename van het aantal leden van 31 naar 51, in 1987. Uiteraard was de meest belangrijke ruimte in het gebouw, de vergaderzaal van het Hoogste College van Staat! Iedereen is het ermee eens, dat de corebusiness van een Parlement is: vergaderen! 

Het woord “Assemblee” betekent immers “Algemene vergadering”! Dat gebeurt dus logischerwijs in een vergaderzaal. Het is haast niet te bevatten, dat enkele gecertificeerde oelewappers en omhooggevallen, over het paard getilde oenen hebben kunnen besluiten, dat er in het te herbouwen “DNA- gebouw” geen vergaderzaal zou worden ingedeeld/ingericht. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, en wie zijn de verantwoordelijken voor deze ongekende miskleun? Naar mijn mening is in de eerste plaats de vorige leiding van DNA verwijtbaar en daarna elke functionaris, die direct of indirect betrokken was, bij de besluitvorming hieromtrent. Er moet toch documentatie zijn, zoals briefwisseling, m. b. t. bouwplan, ontwerp, projectbeschrijving, bestektekeningen, indeling, inrichting, interieur, maquettes, animatiefilmpjes e. d. 

Toegegeven: het was er een beetje krap, maar opeenvolgende generaties van Assembleeleden en personeel, regeringen met aanhang, pers en publiek enz. enz. hebben er met genoegen een deel van hun leven in doorgebracht, hun bijdrage geleverd en zich naar beste weten van hun taak gekweten! Het aanleunend gebouw was het ministerie van Algemene- en Binnenlandse Zaken (met een eigen vergaderzaal) en behoorde niet tot het complex van de Nationale Assemblee. Ook het derde pand behoorde niet tot het complex van De Nationale Assemblee. 

Trouwens men spreekt nu ineens van “het complex van De Nationale Assemblee”, omdat men alle drie herbouwde panden heeft bestemd voor De Nationale Assemblee. En toch heeft men het gepresteerd, om geen vergaderzaal te incorporeren in de architectuur en wist men toen al, dat er t.z.t. een aparte vergaderzaal zou moeten worden gebouwd!! Nog erger: men wil nu een extra “Vergadercomplex” bouwen t.b.v. De Nationale Assemblee. Gekker kan het niet! Of was men toen reeds bezig het pad te plaveien om later, (nu dus) buiten het zicht van een buitenlandse financieringsinstelling, te kunnen rommelen en frommelen met Staatsgelden? Men dacht of hoopte nl. na de verkiezingen van 2020 toch terug te keren in het machtscentrum. Trouwens, is het algemeen bekend, wat nu precies de status is van het oude “Park gebouw”? Men beweerde te gemakkelijk, voorlopig in de huidige vergaderzaal te kunnen blijven vergaderen. Of misschien had iemand ook al snode plannen in die richting, om bv. later het gebouw te coupen, te kapen, of te roven!  

NB: Hoe is het mogelijk, dat het herbouwen van de drie panden 3.2 miljoen USD. Heeft gekost, terwijl men nu een “Vergaderzaal/complex” moet/wil bouwen voor een bedrag van 6 a 7 mln. Euro?  
Ik zou willen voorstellen, om de ruimte binnen de reeds herbouwde panden her-in-te- delen en her -in - te- richten en alsnog een representatieve vergaderzaal erin te incorporeren. Dat moet mogelijk en uitvoerbaar zijn! Als men de ruimte van de “oude” vergaderzaal, plus de “oude” koffiekamer “terugwint” en samenvoegt, i. p. v.  de gigantische, loze, majestueuze gangen, hallen en trappenhuizen met uitdetijdse pompeuze en bombastische kroonluchters e. d.  

Vrijblijvende voorstellen om het “bouwsel” op het achtererf toch nog nuttig aan te wenden:
1. Stort de vloer vol, en maak het tot een stevige goed verharde en verhoogde parkeervloer (zal ook van extra nut zijn, als het zeewater komt!), of    
2. Bouw maar één laag, zonder te veel opsmuk en benut de ruimte als koffiekamer/eetzaal, misschien enkele fractiekamers, toilettengroep e.d.
3. Laat onder de vloer uitgraven, en bouw aldaar een schuilkelder/bunker (à la HAMAS) voor evt. calamiteiten (zoals 17 feb.). (Wel hopen dat het zeewater nooit komt!)   
De zeer robuuste vloer, is dan het dak/plafond van het veiligheidscomplex! 

Y. Hermelijn 
(gewezen lid van De Nationale Assemblee)

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May