Etnische profilering van 'kownu' Brunswijk
12 Dec, 14:45
foto
Assembleelid Ronny Aloema (VHP)


Partijvoorzitter van de ABOP tevens vicepresident, Ronnie Brunswijk, heeft op de jaardag van Pertjah Luhur, de samenleving opgeroepen om etnisch te stemmen. De VHP heeft in haar bijna 75 jarig bestaan nooit opgeroepen om etnisch te stemmen. Als DNA-lid, als buskonde sama, maar meer nog als Surinamer, ben ik zwaar teleurgesteld in de oproep van de vicepresident. Etnisch profileren is duidelijk een vorm van discriminatie en in strijd met de mensenrechten.

Door de wijziging van het Kiesstelsel voelt de ABOP voorzitter nattigheid, hij is faliekant tegen dat voorstel. De uitspraak van het CHof werkt nog steeds als een rode lap op een stier. Vicepresident Ronnie Brunswijk wil in 2025 een gooi doen naar het presidentschap, dat mag, eenieder heeft het recht om president te worden van het land. Maar oproepen om etnisch te stemmen is zeer verwerpelijk.

De vicepresident vindt dat de wijziging van het kiesstelsel bedoeld is om ‘buskonde sama’ tegen te werken. Dat is absoluut niet waar. Laat je gevoelens niet opkroppen, want opgekropte emoties worden ontspoorde emoties en uiten zich vaak in moeilijk gedrag. Dat merken wij bij de vicepresident.

Eenieder mag dromen om president te worden. Om zijn droom toch in vervulling te laten gaan roept hij de nazaten van de Afrikanen op, zich te bundelen en etnisch te stemmen. Die oproep heeft hij ook gedaan aan de NPS en de BEP. Op deze manier wordt Suriname niet alleen verscheurd maar het land in hokjes verdeeld. Mi na buskonde sama maar dit soort gedachten zijn nooit in mij opgekomen.

De ABOP voorzitter zegt geen boodschap te hebben voor de kritiek die er geleverd wordt op zijn etnische uitspraken en zijn oproep tot bundeling van de marrongemeenschap in Suriname. Het is nu meer dan duidelijk dat Kownu Brunswijk, met zijn bundeling streeft naar alleenheerschappij, suprematie over andere bevolkingsgroepen, ik kan het niet anders verwoorden.
Met zijn raciale en polariserende uitspraken sluit Brunswijk in feite andere bevolkingsgroepen uit om zich bij de ABOP aan te sluiten. Raciale en polariserende opmerkingen zijn nergens voor nodig. Ik vind de opmerkingen zeer beschamend. De raciale oproep is niets anders dan mensen in hokjes plaatsen, maar hij wil wel de stemmen van andere bevolkingsgroepen om zijn droom te verwezenlijken.

We moeten Surinamers bundelen en geen bevolkingsgroepen. We moeten Surinamers bundelen tegen de vernietigers van het land. Vicepresident Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo zijn vergeten dat zij samen met Bouterse, het land Suriname hebben vernietigd. De ABOP en de PL zaten samen met de NDP in de regering 2010-2020. Zijn wij de amnestiewet van 5 april 2012 vergeten?

Wonen er in Suriname alleen maar nazaten van Afrika en Javanen in ons land? Er is hier duidelijk sprake van een politieke polarisatie. De vicepresident zegt ook dat de ABOP en PL, goed zijn voor 100.000 stemmen dus ze hebben geen andere politieke partijen nodig om te regeren. Brunswijk: Pertjajah Luhur na a oso fu den Jampanesi. Is dit de nieuwe politieke voering van ABOP en PL? Ik houd mijn hart vast!

Ronny Aloema
Lid van De Nationale Assemblee
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May