Defensie minister: Situatie tussen Guyana- Venezuela baart zorgen
07 Dec, 13:35
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie


De spanningen tussen Guyana en Venezuela lopen hoog op zeker na de resultaten van het referendum op 3 december waarbij het Venezolaanse volk via het uitbrengen van zijn stem aangeeft dat het olierijke Essequibo gebied Venezuela toebehoort. Hoewel de Guyanese regering niet verwacht dat president Nicolas Maduro zijn legerarsenaal zal afsturen op de westerburen, blijven ze alert.

Indien de situatie gaat escaleren tussen beide landen zou dit ook gevolgen kunnen hebben voor Suriname. Volgens Krishna Mathoera, minister van Defensie wordt de ontwikkeling tussen de beide landen nauwlettend gevolgd. Ze blijft erbij dat deze gang van zaken niet goed is voor de landen, maar ook niet voor de regio.

Dit is niet de eerste keer dat deze twee landen het aan de stok krijgen over het gebied. In 2015 was er al een geschil nadat er een grote olievondst was gedaan vóór de kust van Essequibo, die goed is voor bijna 10 miljard vaten. Het gebied dat bijna twee derde deel van Guyana behelst, wordt geclaimd door de Venezolanen. De Guyanezen vinden dit niet in de haak enn hebben hun recht gezocht bij het Internationaal Gerechtshof.

Hoewel Suriname nog geen standpunt heeft in genomen, laat Mathoera doorsijpelen dat de regio stabiliteit, veiligheid, rust en vrede hoog in het vaandel houdt. Ze blijft erbij dat geen enkel land baat heeft bij een eventuele ontwrichting hiervan. De minister spreekt de hoop uit dat beide landen het pad van dialoog kiezen om uit deze impasse te geraken.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May