Amerikaanse ex-ambassadeur beschuldigd van spionage voor Cuba
05 Dec, 09:30
foto
Victor Manuel Rocha, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Bolivia, wordt ervan beschuldigd ruim veertig jaar als Cubaans agent te hebben opgetreden. (Foto: AFP via Getty Images)


Een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Bolivia en lid van de Nationale Veiligheidsraad is beschuldigd van spionage voor Cuba gedurende veertig jaar, zo maakte het ministerie van Justitie maandag bekend.

De aanklacht tegen de 73-jarige Victor Manuel Rocha "legt een van de meest verstrekkende en langstdurende infiltraties van de Amerikaanse regering door een buitenlandse agent aan het licht", zei procureur-generaal Merrick Garland in een verklaring waarin hij de beschuldigingen toelichtte.

Rocha, een genaturaliseerd Amerikaans staatsburger, oorspronkelijk afkomstig uit Colombia, zou in 1981 Havana zijn gaan helpen als 'geheime agent van Cuba's Directoraat-Generaal voor Inlichtingen', en zijn spionageactiviteiten gingen door tot op de dag van vandaag, aldus de verklaring.

"Degenen die het voorrecht hebben om in de regering van de Verenigde Staten te dienen, krijgen enorm veel vertrouwen van het publiek dat wij dienen", zei Garland.

"Dat vertrouwen beschamen door valselijk trouw te beloven aan de Verenigde Staten terwijl je een buitenlandse macht dient, is een misdaad die met de volle kracht van het ministerie van Justitie zal worden bestreden."

Rocha, die van 1994 tot 1995 lid was van de Nationale Veiligheidsraad onder de regering van Bill Clinton en van 2000 tot 2002 ambassadeur in Bolivia onder Clinton en George W. Bush.

Rocha kwam in 1981 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en klom door de gelederen als loopbaanofficier, en diende ook op posten in Havana, Buenos Aires, Mexico-Stad, de Dominicaanse Republiek en Washington.

Zijn regeringsposten boden hem toegang tot niet-openbare informatie, waaronder geheime informatie, en de mogelijkheid om "het Amerikaanse buitenlandse beleid te beïnvloeden", aldus de regering in haar verklaring.

De aanklachten tegen hem omvatten: samenzwering om op te treden als agent van een buitenlandse regering; optreden als agent van een buitenlandse overheid zonder voorafgaande toestemming van de overheid; en het gebruik van een Amerikaans paspoort dat is verkregen door het afleggen van valse verklaringen.

Rocha zou zijn activiteiten hebben toegegeven aan een undercover FBI-agent die zich voordeed als een Cubaanse agent.
“Tijdens de bijeenkomsten gedroeg Rocha zich als een Cubaanse agent, waarbij hij de Verenigde Staten consequent ‘de vijand’ noemde en de term ‘wij’ gebruikte om zichzelf en Cuba te beschrijven’, aldus het ministerie van Justitie.

Rocha prees de overleden Cubaanse leider Fidel Castro en beschreef zijn werk voor Cuba als ‘een grand slam’, aldus de verklaring.

"Individuen die de federale wetgeving schenden door zich bezig te houden met clandestiene activiteiten voor vijandige buitenlandse staten, en door valse informatie over die activiteiten aan de Amerikaanse regering te verstrekken, brengen de Amerikaanse democratie in gevaar", aldus federaal aanklager Markenzy Lapointe.

"Dat geldt vooral voor voormalige of huidige werknemers van de Verenigde Staten die een eed hebben afgelegd om de Amerikaanse grondwet te handhaven, en voor Amerikaanse burgers die profiteren van de vrijheden en kansen van dit land."
Advertenties

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February