Amerikaanse en Guyanese leger versterken militaire partnerschap
29 Nov, 15:32
foto
Stafchef van de Guyana Defense Force, brigadegeneraal Omar Khan marcheert met troepen. (Foto: GDF)


De leiding van de 1st Security Force Assistance Brigade (SFAB) van het Amerikaanse leger en de Guyana Defense Force (GDF) kwamen de afgelopen twee dagen bijeen, waarmee het militaire partnerschap tussen de VS en Guyana verder werd versterkt.

De gesprekken tussen de VS en GDF op maandag en dinsdag vonden plaats in de nasleep van de aankondiging van president Irfaan Ali en vicepresident Bharrat Jagdeo over verwachte bezoeken gefaciliteerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dit komt op een moment dat Guyana verzekerd is van hulp van strategische partners in het geval van potentiële Venezolaanse militaire agressie gericht op het veroveren van de provincie Essequibo in Guyana.

Volgens een persbericht van de ambassade concentreerden de discussies tussen de VS en GDF zich op komende afspraken gericht op het versterken van strategische planningssessies en het verfijnen van processen om de militaire paraatheid en capaciteiten van beide landen bij het aanpakken van veiligheidsdreigingen te vergroten.

De SFAB, een gespecialiseerde eenheid binnen het Amerikaanse leger die zich toelegt op het adviseren en helpen van partnerlanden, heeft sinds 2022 deelgenomen aan talloze gezamenlijke trainingsoefeningen met de GDF. Deze oefeningen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het versterken van de tactische en operationele capaciteiten van beide entiteiten.

Als dank voor de voortdurende samenwerking benadrukten SFAB-adviseurs: "We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om te trainen met de Guyana Defense Force als onze partners en vrienden. We kijken ernaar uit om de samenwerking de komende weken en maanden te verdiepen."

Luitenant-kolonel Andy Pompey, GDF-stafofficier One General Three – Operations and Training, benadrukte de substantiële voordelen die voortvloeien uit de recente Amerikaanse militaire training in Guyana.

Hij verklaarde: "De laatste herhaling van de Amerikaanse militaire training hier in Guyana is van enorm voordeel geweest voor het Medische Korps en het 4 Ingenieursbataljon. De overdracht van kennis en expertise van onze Amerikaanse tegenhangers onder auspiciën van de SFAB heeft onze leden voorzien van vaardigheden van onschatbare waarde die direct toepasbaar zijn op de dynamische aard van onze moderne veiligheidsomgeving."

Pompey benadrukte de blijvende impact van deze training, niet alleen op de operationele capaciteiten van de strijdmacht, maar ook op de individuele professionele groei van haar leden. Hij prees het SFAB-programma als een bewijs van gezamenlijke inspanningen tussen de landen en verwachtte aanhoudende positieve gevolgen voor de GDF.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February