Column: Banale vergadering 'hoogste college van Staat'
28 Nov, 00:59
foto
Assembleeleden maandag in discussie met fungerend voorzitter Harriët Ramdien. Dit, terwijl NPS-fractieleider Gregory Rusland nog aan het woord was.


Als het gaat om efficiency en bezuinigen, spaarzaam omgaan met 's lands middelen, dan moeten we De Nationale Assemblee niet als voorbeeld nemen. Het komt vaak voor dat de vergaderingen urenlang worden geschorst, terwijl de airco's op volle toeren blijven draaien, regering en deskundigen wachten, het personeel aan het werk moet blijven, DNA-tv een 'flipkaart' vertoont 'blijft u afgestemd, de vergadering is geschorst'.

DNA-vergaderingen kosten het land enorm veel geld. Assembleeleden moeten op staatskosten van heinde en ver naar Paramaribo komen. Er moet voor de volksvertegenwoordigers van de districten logies in orde worden gemaakt. Er moeten heel wat porties eten, drinken, koffie en thee aanwezig zijn. Het personeel moet overuren krijgen. De politie, de veiligheid, de regering, de lijfwachten, ICT alles moet beschikbaar zijn. Vaak blijkt aan het eind van de dag dat er nauwelijks productief is vergaderd. De schaarse middelen van het land worden op die manier gewoon verspild.

Maandag heeft president Chan Santokhi uitgebreid en ongestoord zijn zegje kunnen doen. Hij hield De Nationale Assemblee zijn succesverhaal voor. De wisselkoers had SRD 52 voor de US$ kunnen zijn bij ongewijzigd beleid, maar nu is de koers op SRD 38 stabiel! De regering geeft gul terug aan het volk dat zware offers heeft gebracht. In plaats van dat Assembleeleden hun tijd nemen om uit te leggen dat ondanks het sociaal programma en vele offers, mensen nog steeds honger lijden. De prijzen in de winkels zijn ondanks de zo geprezen macro-economische vooruitgang nog steeds hoog. Het volk was zeer slecht vertegenwoordigd gisteren!

Assembleelid Jogi is een goede spreker, maar het is meer voorgekomen dat hij uitscheldt tijdens vergaderingen. En gisteren ging het niet om een geit maar om een k*** meid! Fungerend voorzitter Harriët Ramdien had niet gehoord dat Jogi 'vrouw onvriendelijk' bezig was. Er werd heftig geprotesteerd door diverse Assembleeleden, waarna na alle commotie de vergadering werd geschorst. Maar in de tussentijd was er bij de voorzitterstafel ook een aanvaring tussen Melvin Bouva en VHP-fractieleider Asis Gajadien. Bouva heeft Gajadien met fuc**** duidelijk gemaakt dat hij niet de baas is om te bepalen hoe de vergadering geleid moet worden. Bouva had net een college gegeven over goed leiderschap...

Al met al een banale vertoning in het 'hoogste college van Staat'. Veel van de 'geachte leden' zijn behoorlijk uitgegleden. Op gegeven moment leek het alsof bedorven vis werd aangeprezen op de markt. Het leiderschap van de vergadering liet veel te wensen over. Zelfs tijdens de vergadering stonden leden bij de vergadertafel te argumenteren met de fungerend voorzitter, terwijl een zeer geagiteerde NPS-fractieleider het woord voerde. Hij was des duivels over uitspraken die Jogi kort tevoren in de vergadering gedaan had.

Nagenoeg de hele regering, deskundigen, politie, veiligheid, personeel, via DNA-tv, Facebook en YouTube het volk en de wereld, waren getuige van de uitglijders en afgang. Het was zo erg dat de president na de zoveelste schorsing niet meer in de vergaderzaal is gekomen opdat er uitgeleide kon worden gedaan door de 'geachte leden'. Vandaag zal in een raptempo de algemene politieke beschouwingen, waarin het beleid van 2024 centraal hoort te staan, worden afgejast, want het vliegtuig wacht. Het wordt te warm in de wereld en daarom moet de president weer naar Dubai. Deze keer voor de klimaatconferentie om de wereld uit te leggen dat nu eindelijk geld op tafel moet komen voor ruim 90% bosbedekking van het vredelievend en harmonieus land Suriname dat al 48 jaar op wankele benen staat!

Nita Ramcharan

Advertenties