Feestelijke première Boni The Musical op Srefidensi Dey
26 Nov, 16:30
foto
Juan Wells als De Frederici en Susan Malaika Bailey als Ma Cato in 'Boni The Musical'. Zaterdag was de première in Amsterdam.


In een uitverkochte grote zaal van het Amsterdamse De La Mar Theater is zaterdag Boni The Musical in première gegaan. Onder regie van Stanley Burleson en naar het script van Lars Boom is het verhaal van vrijheidsstrijder Boni uit de 18e eeuw bewerkt tot een spectaculaire voorstelling.

In ruim twee uur bindt Boni (Urvin Monte), met aan zijn zijde Baron (Leo-Alexander Hewitt) en Jolicoeur (Xavier Molijn), de strijd aan met de gouverneur (Juneoer Mers) en vooral met de wrede meester De Friderici (hilarisch en met zichtbaar plezier vertolkt door Juan Wells). Voor de meer gevoelige hoogtepunten zorgen de moeder van Boni (Jeannine La Rose) en die van Bambi (Susan Malaika Bailey) met fraai gezongen duetten.

In de liedjes en dialogen switchen de acteurs voortdurend tussen Sranantongo en Nederlands, met hier en daar een woordspeling. De muziek varieert van soul en gospel naar R&B en hiphop en is speciaal voor de musical gecomponeerd onder leiding van Norman van Geerke.

De acteurs krijgen een daverend applaus. (Foto: Mirjam Marks)

Tijdens de première op Srefidensi Dey was het, voor het overgrote deel Surinaamse, publiek extra feestelijk uitgedost; veel pangi’s, angisa’s en koto’s maar ook smokings met veelkleurige accenten. Dat gold helemaal voor het kostuumontwerp van Meredith Joeroeja en Ilse Vermeulen. Gehuld in pangi’s, maar ook in kleden en tunieken met Afaka-tekens en Tembe Art-motieven, wervelden de acteurs en dansers over het toneel.

De cast in Boni The Musical bestaat vrijwel geheel uit zwarte acteurs en dansers. Inclusief de rol van De Friderici, de schurk uit het verhaal. Bij de openingsscène is dat meteen goed voor een open doekje: ‘Want iemand moet het doen tenslotte’, zoals Wells verzucht. ‘Gelukkig’ heeft hij een dubbelrol en verschijnt hij ook even als Obiaman op het podium.

Tot de initiatiefnemers en drijvende krachten achter de musical behoren Sheela Visser-Soebhag (directeur van Stichting Doewet) en productieleider Vincent Soekra (Vereniging Ons Suriname) die ook meewerkte aan de composities en teksten in het Sranan. Voor schoolklassen is een educatiepakket ontwikkeld met als doel de geschiedenis ook voor jongere generaties levend te houden.

De tournee van Boni the Musical in Nederland omvat ruim 40 voorstellingen en wordt op 19 en 20 april 2024 afgesloten in Theater Carré in Amsterdam.

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March